КЕВР да продължи да определя цените на тока на домакинствата още година - това предложение предстои да се гласува в парламента.

Домакинства в Западна Европа купуват ток на свободния пазар. Марио живее от години в Испания. Семейството му се състои от трима души, а месечните сметки за ток им струват около 70 евро.

„По-хубаво от свободния пазар няма. Колкото повече фирми и колкото повече конкуренция има, толкова по-ниски цени ще се предлагат за тока. Към мен и семейството ми има ежедневни обаждания от различни фирми, които предлагат по-ниски цени. Има и пакети. Зависи какъв си избереш, за колко киловата, за по-силен или по-слаб ток“, добави Марио Борисов.

Според някои от доставчиците на свободния пазар отлагането няма да има негативен ефект върху крайния потребител, а държавата трябва ясно да разпише кой е енергийно беден и как ще бъде защитен.

„При ръст на цените на енергията въпросните домакинства да получават компенсации директно във фактурите си, тоест да не се чака за средствата, тъй като по дефиниция компенсацията не би трябвало да се отлага във времето. Това е критично важно и още един аргумент либерализацията да се направи след като има реална подготовка“, посочи Димитър Бартов, управител на фирма доставчик на ток.

Експерти уточняват, че отлагането задълбочава и без друго закъснелия процес по излизане на свободния пазар на домакинствата.

„Това явно показва една институционална безпомощност и това, че за пореден път институциите не могат да се координират помежду си. Либерализацията не е нещо страшно и не задължително ще се асоциира със скок в цените, може да имаме и спад. Въпросът е и как хората са подготвени за този процес“, коментира Ремина Алексиева, енергиен експерт в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Окончателно решение за отлагането предстои да бъде разгледано от депутатите утре в зала.