Над 400 милиона лева сме похарчили за празниците, отчитат от Националната агенция по приходите. 

През декември големите търговски центрове са пълни с купувачи, разходите на домакинствата растат заради подаръците.

Снимка: btvnovinite.bg

Така първоначалните анализи на приходната агенция показват, че по празниците сме похарчили 409 милиона лева. Сумата е засечена в дните между 22 и 29 декември.

В последния месец част от покупките за автомобили са с емоционален заряд - например изненада за любимия човек с ключ от кола под елхата.

„Имаме доста случаи, в които мъже купуват на съпругите си или на приятелката си автомобил, след което, приятелката се оплаква, че не им дава да се качва на автомобила, така че важното е подаръка да радва всички”, казва обаче представител на компания за автомобили.

Снимка: btvnovinite.bg

Тези, които решат да купят кола през декември са по-склонни да изберат автомобил, който е наличен, вместо да поръчват и чакат. Мотивирани са и от офертите в края на годината.

През декември българинът традиционно купува и много техника. Например прахосмукачки-роботи, чийто цени варират от няколкостотин до няколко хиляди лева.

Снимка: btvnovinite.bg

И още - смарт часовници, дронове, дори електрическите тротинетки - всички те са сред вещите, за които харчим пари в края на годината.

Семейството на Недялка Мутафова е сред тези, което е избрало да направи специална покупка - специален миксер.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ами отлагахме я цяла година и сега решихме да купим, за подарък на мен, личен подарък”, казва Недялка.

А ако след празниците сте се оказали с нежелан подарък, но сте запазили опаковката в идеален вид, може да опитате да го замените с нещо, от което наистина имате нужда.