Коледната еуфория е в разгара си. Трескаво пазаруване в големите магазини. И днес хиляди изпълниха столичните търговски центрове.

Проучванията сочат, че най-много пари ще отделим за подаръци, коледната трапеза е на второ място.

Има обаче голяма разлика в парите, които българинът е склонен да даде за забавления през празниците тази година. Това са 8% от месечния доход, а през 2018 г. сме похарчили 22%.

Снимка: btvnovinite.bg

Около големите намаления обаче често стават и големи измами. Затова трябва да внимаваме.

За някои дългоочакваното намаление се оказва разочарование като за Кристиян и Владимир, които чакат промоция за пуловери. Промоцията обаче се оказва фалшива и цената преди и след намаленията всъщност се оказала една и съща.

Момчетата веднага търсят правата си, но не срещат съдействие от персонала на магазина.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Комисията за защита на потребителите това е най-честото нарушение в търговията по празниците.

„Не са редки и случаите, когато цялото намаление е фалшиво. Тоест тази стока никога не е продавана в продължение на един месец преди да започне намалението на тази цена”, обясни Игнат Арсенов, главен директор „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на потребителите.

В разгара на голямото пазаруване зачестяват и сигналите за джебчийство. От полицията съветват да не носим скъпоценности в раници на гърба си или в задните си джобове.

От полицията съветват още при кражба веднага да сигнализираме на телефон 112. Така шансовете да бъде заловен престъпникът се увеличават.

Покрай голямото пазаруване се появиха и проблеми на много места с ПОС терминалите.