Уволнение и наказания на Летище София, след поредния пропуск в сигурността. Преди повече от седмица пътници от Бейрут се оказаха непроверени при кацането им в столицата. Началници на отдели са наказани с „предупреждение за уволнение”, „забележка” и „понижение в длъжност”. Освободена е една служителка от дирекция „Сигурност”.

 

„Служителката е допуснала няколко пътници да минат покрай нея в зона, където не е трябвало да допуска да влизат такива пътници”, заяви Владимир Рапонджиев - изп. директор на Летище София

След като се смесват с непроверени пътници и с останалите хора на терминала, започва издирване.

„Всеки един го знаехме и го търсихме с камерите, и на място. Може би отчитам, че някои от колегите са уморени и разсеяни. Случва се, живи хора са всички”, допълни Рапонджиев.

Коментарът на МВР е лаконичен – министърът в оставка Валентин Радев посочи, че това не е отговорност на ГД „Гранична полиция” и в частност на МВР.

Според експерти по сигурност, този случай е знак за управленски проблем и поставя под съмнение влизането ни в Шенген.

„Въпросът е за кой самолет са се качили тези хора, какви хора е имало в чакалнята? Ами те, като влизат тука при нас, и се качат на самолет за ЕС, там няма да ги проверят толкова внимателно, защото те идват от страна, в която са минали границата на ЕС”, заяви Николай Радулов - експерт по сигурността.

От Прокуратурата също започнаха проверка. Разследването на случая от юли с непроверения частен самолет, все още не е приключило