Не е бил проверен багажът на пътници от полет от Бейрут, които са имали трансфер на Летище София, научи bTV от свои източници. За новия пропуск в сигурността на аерогарата се разбра днес, макар случаят да е от миналия понеделник.

40-те пътници след това отлетели за Лондон.

Според правилата, тъй като Ливан се смята за рискова страна, багажът им подлежи на нова проверка. Но тя не се случва.

От Летище София отказаха коментар пред камерата ни. Изпратиха писмен отговор: "Допуснато е смесване на пътниците, пристигащи от "трета страна", с вече проверени заминаващи пътници. За случая веднага са информирани компетентните органи, както и са предприети съответните административно-наказателни мерки".

От Граничната полиция пък обясниха, че пропускът е изцяло на службата за сигурност на летището.

Георг Тупарев е редовен пътник на Летище София, заради бизнеса си в Амстердам. По думите му, в края на март се сблъсква с празни гишета за паспортна проверка, през които безпрепятствено преминали няколко пътници.

След това получил и анонимни обаждания - от служители на летището: "Казаха, че това е по-скоро практика и дори има схеми как дневни полети от странни държави, като арабски страни, нарочно кацат на летището, така че пасажери да се отбият в кръчмите там, да изчакат полицията да се отдръпне от пунктовете за контрол и тогава да минат непроверени".

Тупарев е категоричен: "Хората много ясно виждат българската немарливост или българските схеми и по този начин българите са изключени от Шенген".

Засега не е ясно дали ще има наказани за непроверените пътници от Бейрут. От началото на годината това е поне четвъртият пропуск в проверките на Летище София.

На 20 март повече от половината пътници от Париж влязоха в страната без проверка. Уволнени бяха петима гранични полицаи. Други четирима получиха предупреждение за уволнение.

На 27 март пътник, пристигнал на Летище София с полет от Амстердам, се оплака, че на гишетата за паспортна проверка нямало нито един служител. И няколко пътници преминали свободно.

След по-малко от 4 месеца, през юли, частен самолет кацна от Габрово и излетя за Гърция инкогнито. През проверка не бяха минали нито пътниците, нито екипажът на машината.