Петима гранични полицаи са уволнени, а четирима са с предупреждение за уволнение заради пътниците от кацнал в София самолет, които бяха допуснати да влязат у нас без никаква проверка на 20 март. Това стана ясно от днешния брифинг на вътрешния министър Валентин Радев.

Сред освободените е и директорът на регионална дирекция "Аерогари".

Още един полицай е напуснал по собствено желание.

В края на март беше установено, че цяла смяна от граничари са били извън работните си места в момента, в който на Летище София е кацнал самолет. Полицаите или пушели навън, или били по санитарните помещения.

Проверката по случая отне повече от три месеца. „Измъчих се – няколко пъти ги връщах (проверяващите – б.р.). Има една комисия, която контролира онази, контролира е направила проверката (…) Това трябва да го направим справедливо и точно, а не да ги върне съдът утре”, посочи Радев.

Общо 14 дисциплинарки са били започнати, като петимата уволнени са директорът на дирекцията и четирима служители, които не са успели да обяснят защо не са били по местата си.

Директорът на ГПУ към летището Явор Русинов и част от останалите провинили се е без право на повишение до 3 години. Директорът на „Гранична полиция” Светлан Кичиков обаче е поискал оставката му в срок до един месец с мотива, че вече му няма доверие.