„Гранична полиция” е допуснала половин самолет с пътници да влезе в България, без да бъдат проверени паспортите им. Скандалният случай беше потвърден от вътрешния министър Валентин Радев, който е разпоредил проверка.

Пътниците пътували с полет на авиокомпания „България еър” от Париж до София на 20 март. Според видеозаписи от летището граничните полицаи са обработили полета от Прага, кацнал 10 минути по-рано и по неясни засега причини всички шест гишета останали празни за повече от 10 минути. Така повече от половината пътници от Париж влизат в страната, без да бъдат проверени.

Граничните полицаи проверяват втората половина от пасажерите, но не връщат за проверки влезлите транзит. Според вътрешния министър Валентин Радев това не е първият подобен случай и шефът на „Гранична полиция” може да се раздели с поста си.

„Преди това имаше друг случай, имаше проверка там и аз ще проверя какво стана, всички ли бяха наказани по веригата. В подобен случай не ставаше въпрос за самолет, а само за пропускане на един гражданин. Сега разбирам, че целият самолет не е бил проверен”, отбеляза вътрешният министър.

На този етап отговор на въпроса защо десетки пътници, идващи от Париж, не са били проверени на летището, няма.

Според докладна записка, разпространена от „Медиапул”, в 15 ч. се проверяват пътниците на полет от Прага. 10 минути по-късно служителите на „Гранична полиция” напускат работните си места по неясни засега причини. В 15:25 ч. в салона влизат пътниците от полет 432 Париж – София. и преминават.

В 15:32 ч. граничните полицаи отново са по местата си и проверяват тези, които все още не са преминали. 

В 15:37 ч. полетът е отчетен като обработен.

От МВР засега не потвърждават автентичността на документа. Не се оспорва обаче, че такъв случай е имало.

Официално от МВР казват, че при проверка на бордовия списък сред тези пътници няма обявени за издирване и с наложени ограничения. Веднага в „Гранична полиция” е образувана проверка за дисциплинарните нарушения и се изясняват всички обстоятелства по случая.