Не е установен умисъл при пропускането на пътниците без проверка през Летище София. Това сочи една от проверките по случая, разпоредена от вътрешния министър Валентин Радев. Чака се резултатът и от другата проверка.

В края на март стана ясно, че 42-ма пътници с полет от Париж са влезли в страната, без да бъдат проверени документите им, тъй като граничните полицаи на летището били напуснали работните си места – отишли да се хранят и да пушат.

„От една страна, ми харесва, от друга – се притеснихме, коментира заключението на „Вътрешна сигурност” Валентин Радев.

От производството, което тече в момента, ще стане ясно и кои служители ще бъдат отстранени. Радев припомни, че 13-те гранични полицаи вече са отстранени, за да не влияят на разследването и на тяхно място са колеги от Варна и Бургас.

Министърът призна, че е имало нарушения, но въпросът е какви са и какви ще са отговорностите. „Докладът на „Вътрешна сигурност” най-общо казва за нещо като немарливост, но не искам да използвам този термин. Т.е. направено е така, че нищо не е направено, тези, които са изпълнявали задълженията си, са го направили по безобразен начин”, коментира Валентин Радев.

Той добави, че освен проверката на „Вътрешна сигурност”, е възложил и дисциплинарно производство, което означава, че от ГД „Гранична полиция” са направили проверка. Резултатите от нея били на бюрото му, но той не ги коментира. Радев допусна, че след празниците ще се знаят заключенията от проверката и производството. 

Двамата избягали от Софийския затвор продължават да се издирват, продължават и сигналите от граждани, отговори министърът на журналистически въпрос. Рано или късно те ще бъдат хванати, рано или късно и Галеви ще бъдат хванати, системата работи – дори бавно, важно е накрая да има наказание, убеден е вътрешният министър.

Той призна, че органите засега не знаят къде са бегълците. Има червена бюлетина, търсим ги и навън, допълни Радев.