13 гранични служители на летище София и ръководни кадри в „Гранична полиция” ще бъдат отстранени от работа за грубото нарушаване на правилата на 20 март тази година, когато на летището са пропуснати пътници без проверка. Срещу тях тече дисциплинарно производство. Това обяви на извънреден брифинг вътрешният министър Валентин Радев.

7 от тях са били екип на смяна, а останалите, на които ще се търси отговорност, са ръководни кадри. Сред тях е началникът на „Гранична полиция” – Аерогари в страната комисар Милен Пенев.

Докато тече проверката по случая, на тяхно място ще работят екипи от Бургас и Варна, уточни министърът. Дали тези 13 души ще бъдат уволнени, ще стане ясно след 5-6 дни, когато приключи проверката, уточни министърът.

От първоначалните обяснения, взети от граничните служители, няма адекватен отговор на въпроса защо са напуснали работните си места, и то заедно. Това, което са обяснили е, че някои излезли за храна, други на почивка за цигара. 

Отделно Радев е разпоредил и проверка на отдел „Вътрешна сигурност”, за да се установи дали няма престъпление в постъпката на граничарите на смяна.

За пропуснатите без проверка пътници на 20 март се разбра вчера. В Главна дирекция „Гранична полиция” за казуса са докладвали едва на 21 март, вероятно е имало опит за прикриване на случая, каза шефът на дирекцията гл. комисар Светлин Кичиков. По думите му пропуснатите без проверка пътници са 42-ма. По-късно тяхната самоличност е проверена, сред тях няма издирвани лица.

Кичиков потвърди, че преди време е имало проверка по сигнал за трафик на мигранти срещу шефа на граничното полицейско управление на „Аерогара София” Явор Русинов, но тогава не е било доказано негово пряко участие.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов привика вътрешния министър, главния секретар Младен Маринов и шефа на „Гранична полиция”, и поиска строги наказания за виновните за случая.

На 20 март следобед на летище София пристигнал самолет от Париж. Когато пътниците на самолета стигнали до кабинките за гранична проверка, установили, че всички служители на „Гранична полиция”, разпределени на шест гишета, са напуснали постовете си. Над 40 човека, кацнали от френската столица, влезли в страната ни, без никой да провери документите им.