Служебното правителство поиска оставките на председателя и на още двама от членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която регулира цените на монополите. Междувременно ресорният министър Васил Щонов прогнозира 50% скок в цената на електричеството, но плавно за повече от година.

Необходимо е да плащаме 50% повече, за да се изчистят дълговете на Националната електрическа компания. По думите на Щонов, до края на годината НЕК ще увеличи дълга си с още 1 милиард лева и така пасивите на дружеството ще достигнат 4 милиарда.

Междувременно кабинетът поиска три оставки в ръководството на Енергийния регулатор, заради несправяне със задълженията - на председателя Боян Боев и членовете на комисията Лиляна Младенова и Еленко Божков.

Плавен ръст на цената в продължение на няколко години може да възстанови баланса в енергийната система, убеден е енергийният министър. Поскъпването обаче трябва да е съчетано с реформи.

„Разбира се, ако се вдигне цената рязко, системата ще влезе в баланс и виско това може да се изчисти за една година. Но това означава хората да плащат 50% повече за ток, което е безсмислено. И после дори и теоритично да се изчисти за една година, системата пак ще си мине в баланс и дори да слезе цената на тока след една година на това ниво, пак ще задлъжнее НЕК”, каза Щонов.

След правителственото заседание министрите съобщиха, че са поискали оставките на председателя на комисията Боян Боев и членовете Лиляна Младенова и Еленко Божков. И тримата са назначения на предишния кабинет. Мотивите са заради конфликт на интереси и политически изказвания. „Ако зависеше от мен, щеше да има повече оставки”, призна Щонов.

Служебният кабинет се аргументипра, че решенията на енергийния регулатор направили влошо печатление и на европейската комисия. „Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че в писмо на ЕК да се посочва председателят поименно като пример за лошо политическо назначение”, заяви Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие.

Кабинетът огласи писмо на еврокомисарят по енертеката Гюнтер Йотингер. То е до бившия министър на икономиката Драгомир Стойнев и в него деликатно се посочва, че назначението на Боян Боев за председател на комисията, който преди това пък е бил в Българския енергиен холдинг, е против прринципа за независимост и безпристрастност на регулатора.

Ръководството на регулатора има срок до четвъртък да вземе решение. Тримата предложени за уволнение са заявили пред министрите, че ще си помислят до утре дали да подадат оставки.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани