Без гарантирано намаляване на присъди и до 20 години затвор за непълнолетни извършители на тежки престъпления.

Това гласят промените в Наказателния кодекс, които ГЕРБ внесоха след срещата на премиера Бойко Борисов с бащата на убитата Андреа в Галиче.

"Измененията са свързани с края на гарантираното намаляване на присъди за непълнолетни извършители на тежки и умишлени престъпления против личността. Няма повече никой да е спокоен и убеден, че каквото и престъпление против личността - убийство, изнасилване, блудство, да извърши, му е гарантирано, че максималната присъда може да бъде 12 години", коментира Маноил Манев от ГЕРБ.

Предлага се по отношение на непълнолетен, навършил 16-годишна възраст, извършил тежко престъпление против личността, съдът да реши дали да приложи предвидената в Наказателния кодекс редукция на наказанието.

Според НК в момента на непълнолетните, навършили 16-годишна възраст, доживотният затвор без замяна, доживотният затвор и лишаването от свобода за повече от 15 г. се заменят с лишаване от свобода от 5 до 12 г. От ГЕРБ предлагат горната граница да се вдигне на 20 г.

Маноил Манев посочи, че са получили не едно становище от юристи на терен, че редукциите, които в момента са заложени, могат да получат по-висока горна граница.

"Ако се прилага сегашният текст, един извършител на тежко престъпление против личността, навършил 16 г., може да получи 4 години и да излезе на една трета от лежаното, дори да получи 12 г. - най-тежката мярка, и да излезе на четвъртата година", даде пример той.