Тежки наказания за непълнолетните престъпници - това поиска бащата на убитото 18-годишно момиче от Галиче.

Почерненият родител настоя за среща с премиера в студиото на bTV в неделя. Министър-председателят прие тази сутрин Асен Руменов. На срещата присъства и главният прокурор Иван Гешев. Двамата поднесоха своите съболезнования.

След жестокото престъпление бащата поиска законови промени. Причината - задържаният 17-годишен младеж по закон може да получи от 5 до 12 години затвор.

След срещата стана ясно, че предстоят поправки в основния наказателен закон. Договорено е да се направи такава промяна, че при тежки престъпления като убийства, блудства и изнасилвания непълнолетните да не се ползват от задължителната редукция в наказанието.

Ще се създаде изцяло нов законов текст, който да казва, че ако разсъждава като възрастен, извършителят трябва да бъде наказан като такъв.

"Утре всички окръжни и апелативни прокурори ще бъдат информирани да извършат анализ на лица, които са с повече от две дела и да направят две неща. Когато не се спазват мерките за неотклонение, да се поиска „задържане под стража“. Съответно при нови случаи да предприемат съответните действия, за да не са на свобода такива хора. Един такъв случай да предотвратим в бъдеще, ще си заслужава усилията", каза Иван Гешев.

„Обещаха ми всичко да направят, за да се прекъсне тази престъпност. Това не може и не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде унищожен. Той е нападнал възрастен човек, после и полицай, получил е само пробация. Ако беше наказан подобаващо, нямаше да има убийство и дъщеря ми щеше да е жива“, каза Асен Руменов.

„В такива случаи думите са излишни. Такива ужасяващи случаи не трябва да се допускат. Възложих на депутатите от ГЕРБ да предприемат светкавични законови мерки за предотвратяването на подобни тежки престъпления“, написа премиерът Борисов в профила си във „Фейсбук“.

Снимка: btvnovinite.bg

На прокурорите в страната е разпоредено да проверят всички обвиняеми с по няколко висящи дела, както и спазват ли се мерките им за неотклонение.

„Проверката ще обхване и това спазват ли се мерките за неотклонение, взети по отношение на обвиняемите лица. Ако същите не се спазват, наблюдаващите прокурори ще поискат по-тежки мерки за неотклонение“, каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

В момента законът предвижда по-леки наказания за непълнолетните, дори и при най-тежките престъпления. Управляващите обаче предлагат това да се промени. 

„Ще се вземе под внимание състоянието на този извършител. Дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което върши, за да получи наказанието като възрастен. Това ще бъде смисълът на промяната, която ще направим“, каза депутатът от ГЕРБ Маноил Манов.

Премиерът и главният прокурор се срещнаха и с близките на Тоско Бозаджийски от Пловдив, който беше убит в Солун след футболен мач. Държавата стартира паралелно разследване на жестокото престъпление и у нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!