Шансовете за съставяне на ново правителство намаляват. Въпреки че от „Има такъв народ“ заявиха, че са готови с проектокабинета и ще съобщят имената на премиера и министрите до края на седмицата - днес влязоха в остър политически сблъсък с евентуалните си партньори от „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Ябълката на раздора се оказа конкретно предложение на „Демократична България“. Вчера в пленарната зала десницата поиска едно от имената в бъдещия кабинет да е служебният министър на финансите Асен Василев. Другите бяха служебният министър на икономиката Кирил Петков и колегата му с ресор „образование“ Николай Денков.  

ИТН втвърди тона срещу потенциалните си партньори

Днес от „Има такъв народ“ отговориха, че няма да допуснат друга партия да реди правителството. Те втвърдиха тона срещу двете протестни партии и се възмутиха, че са започнали да поставят условия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Явно г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова не осъзнават, че с действията си карат Бойко Борисов да потрива доволно ръце. Какви игри се играят от в 46-ия парламент, играят се мръсни игри, игрите играят от мръсни хора“, коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Иванов и Манолова коментираха изказването на Йорданов в кулоарите на парламента. Съпредседателят на „Демократична България“ отхвърли твърдението, че тласкат ситуацията към нови избори.

„Тласкаме страната към това да се излъчи едно управление, което може да я промени. Поставихме важни въпроси, на които вместо отговор, имаше персонални атаки“, добави Христо Иванов.  

Той беше категоричен, че от „Демократична България“ не са кадрували. „Посочихме тези три имена като пример за профила на хората, които очакваме да видим. Те се ползват с високо обществено доверие, защото атакуват корупционните схеми, свързани с ДПС. И самите колеги от ИТН са водили разговори с тези хора. Не става дума за кадруване по никакъв начин“, отбеляза още Христо Иванов.

Манолова допълни, че „Изправи се БГ! Ние идваме“ няма да подкрепи правителство на ИТН, ако в него са „инсталирани“ лица от ГЕРБ, ДПС или свързани с тях кръгове. Тя беше категорична, че искат от партията на Слави Трифонов да гарантират това с подписване на споразумение.

Тя коментира, че ГЕРБ и ДПС са аплодирали изказването на Йорданов в пленарната зала.

„Защо? Защото и за ГЕРБ, и за ДПС това е радост, но за нас не е така. Затова намираме четири групи причини, поради които да включим червената система за ранно предупреждение – първите са етични. Ние смятаме, че има основателни причини за притеснение, че е възможно дългата ръка на ГЕРБ и ДПС да повлияе за сформирането на правителство“, посочи Мая Манолова.

Снимка: btvnovinite.bg

От „Има такъв народ“ реагираха на изказванията на Мая Манолов и Христо Иванов по повод евентуално участие на ДПС в новото правителство.

„Да се правят внушения, че ние по някакъв начин се колаборираме с ДПС, това не просто е несериозно. Защо правим услуга на ГЕРБ. Вместо да ги изчегъртаме, даваме шанс на Бойко Методиев Борисов да се върне на политическата сцена“, отговори Филип Станев от ИТН. 

Във „Фейсбук“ Слави Трифонов припомни, че „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са се обединили около идеята за съдебна реформа заради „влиянието на ДПС и ГЕРБ“. Според Трифонов обаче съпредседателят на демократичното обединение засилва страната към нови избори.

„И сега с тези си действия Христо Иванов може да спре тези промени. Аз питам: „Кой тогава е ДПС? Защо го прави това? Нямам никаква представа“, допълва Трифонов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че партията не участва в задкулисни договорки: „Като слушах сутринта Тошко Йорданов, изпаднах в паника – той каза, че техният министър е мошеник. Служебните министри са далавераджии, Христо Иванов иска постове. Преди двайсет дни му казах на Слави дай му главен прокурор, няма да ти иска нищо“.

БСП остават на старата си позиция. Лидерът на левицата Корнелия Нинова посочи, че искат тези преговори да приключат със споразумение. А относно подкрепата им за кабинет на ИТН, ще се произнесат окончателно, когато стане ясен съставът на Министерския съвет.

ИТН обвини служебния финансов министър в кражба на интелектуална собственост.

По думите на Йорданов през 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата имала четирима съдружници, а  изпълнителен директор бил сегашният финансов министър Асен Василев.

„Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 г. инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие, отказва да налива средства и настъпва конфликти. Тогава без санкция на акционерите, в нарушение на закона, изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата“, допълни Йорданов.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на ПГ на ИТН посочи, че междувременно Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма, която започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ.

„Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извън съдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър. Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии“, коментира Йорданов.

Асен Василев отговори на нападките. Според него това е координирана срещу него от страна на ДПС и Тошко Йорданов. 

„Това, което малко силно ме притеснява, че след като три пъти ме каниха да участвам в правителство от ИТН, сега се случи това. Тук според мен се вижда една много дълга ръка на координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов срещу мен“. 

Той уточни, че всички дела, споменати от Йорданов, са спечелени, като случаят дори е придобил популярност в пресата през 2013 г.