Ние не желаем министерски кресла или участие във властта, но ние сме категорични, че няма да подкрепим правителство, в което има опити за инсталиране на лица, свързани с ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове.

Това заяви Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“ по повод на коментара на председателя на ПГ на „Има Такъв народ“ Тошко Йорданов. По-рано днес в парламента той заяви, че тя и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов водят политики за нови избори.

„Светна червената лампичка за ранно предупреждение, защото смятаме, че би било подмяна на волята на протестиращите граждани и на българските граждани за осигуряването на възможност на ГЕРБ, ДПС и олигархичните им кръгове да влияят върху формирането на новото правителство. Това е недопустимо след провала на първия кабинет на „Има такъв народ“, заяви Манолова.

Тя коментира, че ГЕРБ и ДПС са аплодирали изказването на Йорданов в пленарната зала.

„Защо? Защото и за ГЕРБ, и за ДПС това е радост, но за нас не е така. Затова намираме четири групи причини, поради които да включим червената система за ранно предупреждение – първите са етични. Ние смятаме, че има основателни причини за притеснение, че е възможно дългата ръка на ГЕРБ и ДПС да повлияе за сформирането на правителство“, посочи Мая Манолова.

Вторите причини по думите ѝ са политически – така се подменяло мнозинството на промяната. „Изчакахме достатъчно време за ясни знаци от „Има такъв народ“, че няма да бъде допуснато влияние на ДПС и ГЕРБ. Нищо такива не се случи. От днес ДПС започнаха да поставят и условия за подкрепа на следващия кабинет“, допълни лидерът на „Изправи се БГ!“.

Тя коментира, че подкрепата им не е решаваща за следващото правителство. Но ако от ИТН я искат, ще трябва да подпишат споразумение, в което да бъдат разписани политиките, за които застават – съдебната реформа, социалните политики, ревизия на предишната власт  и ангажимент, че участие в кабинета на хора от ГЕРБ и ДПС няма да има.