"Господин Христо Иванов и госпожа Мая Манолова, не разбирате ли, че карате Бойко Борисов да се радва и водите нещата към нови избори?". С този въпрос се обърна председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов от трибуната на Народното събрание към лидерите на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!"

"Какви игри се играят в 46-ото Народно събрание?", попита Йорданов и допълни, че неговата политическа сила "няма да играе по тези правила".

По неговите думи Христо Иванов от "Демократична България" е предявил претенции вчера от парламентарната трибуна и е поискала да определя хората в кабинета, макар че не е силата, спечелила изборите. 

"Вчера от трибуната на Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" прочете декларация от името на парламентарната група. В тази декларация бяха предявени амбиции за намеса на бъдещия състав на Министерски съвет", каза Йорданов, който подчерта, че от "Демократична България" не са предявили такива претенции по време на техните срещи с ИТН.

"Асен Василев е откраднал интелектуална собственост, а Христо Иванов го лансира"

"Г-н Христо Иванов от трибуната на НС си позволи не просто да изяви претенция относно кабинета, а посочи конкретни личности, които трябва да седнат в министерски кресла. Той посочи следните имена и това са министрите от действащия кабинет: Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков заради тяхната експертиза и морална чистота. Дали това е така? Ето факти, които са публично известни. Само факти. През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива средства и настъпва конфликти. Тогава без санкция на акционерите в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и след няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата. Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и, когато фалира фирмата, в нарушение на договора, той води част от програмистите и основава нова фирма, която също в нарушение на предишния договор, новата фирма започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извън съдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър. Разбираме смисъла на думата симпатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона. Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии", заяви още Тошко Йорданов.

 След изказването си Тошко Йорданов и депутати от ИТН напуснаха пленарната зала.