Лидерите на „Демократична България“ и ДПС влязоха словесен сблъсък в началото на пленарното заседание за евентуални зависимости в състава на бъдещия кабинет.

„Ако някой иска наистина подкрепата на „Демократична България“, личният състав на кабинета трябва да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси“, заяви в декларация от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов.

Той подчерта, че те не предлагат номинаци, но има министри от служебното правителство, които привличат огромно одобрение. Не разбирам защо не се прави усилие да бъдат интегрирани в такъв кабинет, допълни Иванов.

„ДБ ще очаква системно споразумение, което ясно да конфигурира подкрепата за това управление, така че то да може наистина да държи на дистанция ДПС и ГЕРБ. Най-същественият ход ще е да опитаме да създадем правителство с пълен мандат“, подчерта Христо Иванов.

Иванов отбеляза, че ГЕРБ и ДПС са добре дошли да подкрепят правилните решения, но истината, по думите му е, че те продължават да бъдат заложник на своите ядра - около Борисов и около това, което е наречено Сарая. „Докато това не се промени, тези легитимни политически партии не намерят начин да се освободят от статута си в момента, те не бива да бъдат допускани до възможността да влияят на бъдещото управление, да му налагат своя дневен ред, да търгуват с това влияние, защото ще навлезе корупцията“, категоричен беше Христо Иванов.

„Вие търгувате и рекетирате всяка власт. ДПС не е заложник на каквото и да е и се ръководи съгласно решенията на своите компетентни органи“, така председателят на ДПС  Мустафа Карадайъ отговори на твърденията на Христо Иванов.

Карадайъ се обърна към Иванов с думите: "Вие сте част, и сте продукт, и заложник на една организирана олигархично, медийна, НПО политическа група". Един файтон хора, овладяхте тази мрежа и общото между вас е, че в по-голямата си част сте хора, произхождащи от сериозни комунистически номенклатурни фамилии, отбеляза Карадайъ и допълни, че наричат на шега този кръг организирана престъпна група.

"Вие приватизирахте дясната идея и дясното политическо пространство, впоследствие и големи части от българската икономика", заяви Карадайъ.

„Десетилетия наред извършвате активен политически инженеринг в цялото политическо пространство, включително и по външни указания. Пример - разцепихте и унищожихте автентичната дясна партия СДС чрез анти ДПС реторика, същата процедура приложихте и на НДСВ, активно участвахте в създаването на проекта Бойко Борисов по външни указания. Списъкът на инженеринговите продукти е дълъг: ДСБ, Синята коалиция, Реформаторски блок, Да България, Демократична България и ред други, посочи Карадайъ. По думите му това е сериозен труд по „фрагментиране“ на дясното политическо пространство. Като резултат вече две десетилетия България няма автентична дясна партия“, отбеляза лидерът на ДПС.

Карадайъ призова чрез диалог между парламентарните групи да бъде възстановена държавността, нормалността в политиката и демокрацията в България.