Драстични промени предстоят в реда, по който частните болници се снабдяват със скъпите и плащани от НЗОК онкомедикаменти. Това стана ясно от брифинг в Народното събрание с участието на председателя на ПГ на ГЕРБ и шеф на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и здравния министър Кирил Ананиев.

В интервю преди дни Дечев изнесе информация за скандални разлики в цените, по които за едно и също нещо плащат държавните и общинските болници (където задължително се прави обществена поръчка) и частните (които нямат подобно задължение). Той даде конкретен пример, в който процедурата по ЗОП е довела до 7 пъти по-ниска цена.

През Министерството на финансите ще бъдат внесени изменения в закона, които да изравнят правилата за всички лечебни заведения, обяви Ананиев. Това беше премахнато през 2016 г. с мотива, че така е повелявала европейска директива. „Текстът в директивата не може еднозначно да се тълкува“, обясни министърът, а Дариткова посочи, че в преамбюла са били заложени възможности за изключения, от които сега ще се възползваме.

„До този момент в МЗ не бяха пристигали сигнали за такива огромни разлики в цените на лекарствата, които са закупувани от държавните и общински лечебни заведения и от частните лечебни заведения”, отбеляза Кирил Ананиев.

Механизмът

Пред журналисти днес д-р Дечев обясни, че първоначалната информация е дошла от производител на лекарството, което е генерик. Той установил, че има голямо разминаване между получения приход от търговци на едро и това, което НЗОК след това е платила на болниците за количества, дошли именно от търговците. Разликата била значително в полза на втората сума – цената за отделните болници варирала от 129 лв. до 1063 лв.

Шефът на здравната каса обясни, че няма как НЗОК да следи на какви цени търговците купуват от производителите, но след последвалия анализ станало ясно, че първите 10 (от общо 29) болници, които са купували лекарството, са частни. В отговор на въпрос той посочи, че връзка между производител и доставчик няма, но „за това дали има връзка между болница и търговец на едро – мога категорично да Ви кажа, че има такава връзка“.

Д-р Дечев подчерта, че в случая не става дума за нарушение на закона, а за недобър закон. „След като финансирането е 100% обществено, би трябвало да се провежда за него обществена поръчка“, коментира д-р Дечо Дечев.