Пореден трус в здравеопазването. Касата плащала лекарство на частна болница на цена 7 пъти по-висока от тази на държавна и общинска.

Твърдението е на управителя на институцията д-р Дечо Дечев в интервю за "Дарик Радио", който атакува и действия на здравния министър Кирил Ананиев.

Снимка: bTV

Управителят на касата хвърли "бомба" в радиоефира и отказа да отговаря на въпросите ни.

Така остава загадка кое е лекарството платено в пъти по-скъпо, коя е болницата и защо Дечев говори сега - в края на мандата си. Законът за обществените поръчки, който шефът на Касата критикува, е в сила от почти четири години.

Снимка: bTV

Според него частните болници не трябва да правят обществени поръчки, включително за лекарства, които се плащат с вноските на здравноосигурените. Което, според Дечев, води до фрапиращата разлика в цените, по които се плащат.

Казусът със седем пъти по-скъпо лекарство, официално не е поставян пред Надзора на касата, твърдят членовете му.

Снимка: bTV

"Това, което изнесе доктор Дечев в публичното пространство, в голямата си част отговаря на истината. Сега за конкретен случай не мога да кажа“, заяви Андрей Дамянов, член на НС на НЗОК от НПО.

Снимка: bTV

От здравното министерство твърдят, че управителя на касата не е сигнализирал и тях. И обясняват: "Може само да се предполага, че става дума за разликата в цената между оригинален продукт и генерик с еднакво активно вещество, тъй като всички останали хипотези са недопустими предвид факта, че платец на лекарството е именно касата".

"Ние ще поставим това питане, за да видим за коя болница става дума, за кое лекарство и защо касата в крайна сметка е платила такава драстична разлика", каза Дамянов.

От Българска болнична асоциацията са категорични, че изнесеното от Дечев не отговаря на реалността.

Обясняват, че касата плаща на частните лечебни заведения лекарствата по цени на доставчика, но не по-високи от максималните, определени в публичен списък. И ако има разлика с тези на държавни и общински болница, тя е минимална, а не 7 пъти.

Снимка: bTV

"Няма как да се случи това нещо. Липсата на обществена поръчка и повдигането на този въпрос е поредна, не знам как да я нарека, политическа или само ПР акция", заяви Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.
 

Снимка: bTV

Предложението, частните болници да не провеждат обществени поръчки, е направено от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и негови колеги от различни партии през 2016-та. Пред bTV Иванов се аргументира с евродиректива, която го налагала.

От БСП заявиха, че ще сезират pрокуратурата, заради твърденията на Дечев. А от здравното министерство опровергаха всяко едно от тях:

"Дечо Дечев оглави касата през юли 2018-та, след скандал с предишния управител. Мандатът му изтича през март. И според заявката, която даде, не иска втори. А политическите партии все още нямат решение кой кандидат ще издигнат. От БСП са категорични, че те няма да имат номинация”.