Рязкото преминаване от празничния към работния процес отключва стрес, смята психологът Маргарита Бакрачева.

“Очакваме нещата да бъдат директно, да влезнем на педали. Добре е да има известна постепенна адаптация към връщането и да удължим колкото се може повече емоцията, иначе всяка една промяна, особено когато е за кратък период, тя е допълнителен стрес”, добави тя. 

След празничните трапези - нормално е да качим и някой и друг килограм.

“Фамилията голямата, приятелския кръг, около една трапеза, отрупана с лакомства, с традиционни кулинарни шедьоври. Домакинята, отговорник за трапезата, ако е по-информирана, би направила тази трапеза малко по-нискокалорична, по-здравословна”, каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Според професор Байкова много хора решават веднага след празниците да започнат диета, но тя не трябва да е от най-строгите.

“Значи първо махаме месото, след това мазните сирена и тестени изделия. Оставаме леките неща, примерно една пълнозърнеста закуска, овесени ядки, някакво мюсли, корнфлейкс”, съветва Байкова.

Зелевият сок е най-ефективният начин да се отървем от натрупаното по празниците, смята Росица Димитрова. 

Освен правилна храна, специалисти съветват и редовно да спортуваме.