Държавата ще плаща и трансплантациите на български граждани, извършени и извън Европейския съюз. Това разкри здравният министър Кирил Ананиев пред bTV, докато нуждаещи се от белодробни трансплантации и техни близки отново протестираха пред Министерството на здравеопазването, искайки неговата оставка. 

Причината за протеста бе липсата на такива операции за българските пациенти от близо 2 години. В момента 18 души у нас се нуждаят спешно от нов бял дроб. 

Снимка: btvnovinite.bg

Други четирима потърсиха помощ извън България и се наложи да емигрират, за да получат животоспасяващата трансплантация.

След две години в очакване все още няма българин в европейската листа на чакащите за белодробна трансплантация.

Снимка: btvnovinite.bg

„До момента виждаме изключително голяма пасивност от страна на Министерството на здравеопазването, което граничи с невъзможност за справяне. Щом министъра на здравеопазването е безсилен да се справи с казуса липса на белодробни трансплантации за българи, добре е да бъде сменен с някой друг, който може да се справи с този казус”, заяви Тодор Мангъров от Асоциация „Пулмонална хипертония”.

Единственото спасение, което болните у нас виждат, е да емигрират.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези който избягаха се спасиха, тези които останаха си спомняме за тях”, казва Илияна Тонова, председател на Асоциация по саркоидоза.

На същото мнение и Николай, който е бил трансплантиран в болницата във Виена. Четирима от българите, които емигрираха, вече не са с българско гражданство, но са с нов бял дроб.

Поради липса на донори центрове в Европа отказват вече да трансплантират чужди граждани. Затова министърът на здравеопазването обеща да бъдат плащани операции на пациентите ни и извън ЕС.

„Промяната, която съм  направил и която е качена на сайта на Министерството на здравеопазването, предвижда трансплантации да се извършват вече във всички страни, не само в ЕС и държавата да заплкаща, като грижата за търсене на трансплатационни центрове ще бъде не за пациента, а за  отговорните публични институции”, каза министър Кирил Ананиев.

Здравният министър си постави срок - максимум до две седмици държавата да започне да търси вариант за нуждаещите се.

Протестът бе прекратен след среща със здравния министър. Това обаче протестиращите определиха като решение на парче. 

Снимка: btvnovinite.bg

„От коя структура ще потърси тази оферта ще представи пациента на съответната болница, как ще бъде извършен първичния преглед в тази болница, всичко това е нещо, което не е уточнено, защото все още нямаме действаща национална програма”, заяви Тодор Мангъров.