„Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати  ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците”, заяви здравният министър Кирил Ананиев в студиото на „Тази сутрин”.

Според него такова развитие може да доведе до напрежение между гилдиите на здравните работници.

Снимка: btvnovinite.bg

„Министърът на здравеопазването не увеличава заплатите”, заяви Ананиев и отбеляза, че неговата работа е да създаде правила, които да гарантират справедливото разпределение на отпусканите от министерството средства  в болничните заведения.

Медицинските сестри трябва да отправят своите искания към ръководствата на болниците, с които са сключили трудови договори и са техни работодатели, заяви Ананиев, който е категоричен, че това „не е прехвърляне на топката”, както го обвиняват някои от протестиращите здравни работници.

Болничните заведения имат различна политика на възнагражденията и някои залагат повече на тъй нареченото „допълнително материално стимулиране”, отбеляза здравният министър.

„Всички трансплантационни центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужди граждани, тъй като няма трупни донори”, заяви здравният министър, който се изправя и пред протест на пациентите, нуждаещи се от белодробни трансплантации.

Снимка: btvnovinite.bg

„Добрата новина е, че направих предложение за промяна на Наредба 2, която регламентира финансирането на редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване, включително и трансплантациите. Това ще даде възможност на нуждаещите се да могат да бъдат оперирани в трансплантационни центрове извън Европа – в САЩ, Русия, Украйна и Китай”, разкри министър Ананиев.

Неговата надежда е, че промяната ще мине обществено обсъждане и до две седмици ще бъде реалност.

„Няма да е лесно, но няма да се откажем. Това е краткосрочната мярка, която ще реши проблемите на хората, които се нуждаят от трансплантации", заяви министърът, който отбеляза, че проблемът вече е съществувал, когато неговият екип е влязъл в министерството.

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до сумата от 50 милиона лева, които правителството отпусна за болниците през април и за които премиерът Борисов заяви, че трябва да бъде питан здравният министър, Кирил Ананиев заяви, че те са преведени на болниците, но това не означава, че са преведени директно в сметките на здравните работници. Това е работа на ръководствата им.

36 милиона лева са били дали за финансиране на лечения на заболявания извън покритието на НЗОК, Спешна помощ и психиатрични болници.

Министерството на здравеопазването се е самосезирало за проблема с лекарствата с ранитидин и е започнало проверка. Европейската агенция по лекарствата обяви, че има съмнения за замърсяване на тези медикаменти за  с канцерогенното вещество нитрозамин.