Право на избор на пациента, по-голяма конкуренция, повече прозрачност и по-високо качество – това, според здравния министър Кирил Ананиев, са предимствата в новия здравен модел, предлаган от него.

Ананиев представи своите предложения пред здравни експерти и политици в Зала 3 на НДК. Министърът подчерта, че засега това са само идеи.

Сред тях е предложението НЗОК да се конкурира с частни здравни фондове за здравна вноска. Тя ще остане в размер на 8% от дохода на всяко осигурено лице.

Снимка: БГНЕС

Предвижда се и важен критерий – за да получи лиценз, частният здравен фонд ще трябва да набере над 500 хил. осигурени лица.

Снимка: btvnovinite.bg

При частния фонд обаче ще има и потребителска такса, чийто размер все още е неясен.

Министърът получи и критики заради липсата на яснота и конкретика по съществени въпроси.

„Какви са предизвикателствата? Първо – дефиниране на обхвата на основния пакет в рамките на вноската, на второ място – оптимизиране на здравната система, на изискванията към рамковия договор и партньори, и оценка на подкрепящите на територията на цялата страна. И трето – прилагане на медицинските стандарти и на правилата за добра медицинска практика”, посочи Ананиев.

„Трябва отсега да е ясно, че от тези 8% в системата ще влязат по-малко пари, отколкото в момента, тъй като от тях трябва да се заделят пари за Националния гаранционен фонд”, коментира от своя страна бившият здравен министър д-р Мими Виткова.