Бюджетът за 2022 г. напомня на този за 1997 г, обяви на брифинг в централата на ГЕРБ бившият финансов министър Кирил Ананиев.

„Имам 30 години стаж в Министерството на финансите и нямам спомен бюджетът да се прави по този начин, като изключим 1997 г., когато се правеше бюджетът всеки месец. Не бих желал да се връщаме към тази стара практика“, каза Ананиев.

Той е притеснен от намерението да се тегли държавен дълг от над 7 млрд. лв. тази година и по още 9 млрд. лв. всяка следваща.

По думите на финансиста изплащането на тези дългове ще става или с увеличение на данъците, или с тежка дългова спирала.

Все още не се знае какъв дефицит ще дойде при очакваната актуализация в средата на годината, допълни Ананиев.

„Когато се усетите и разберете за какво става въпрос след тези възторжени тържества, ще разберете че сте отишли на 50 милиарда дълг и всеки следващ ще ви стиска с колана, ще ви предлага постни пици докато си оправим бюджетния дефицит на Маастрихтските критерии на 3 процента. Длъжен съм да ви предупредя че ще платим горчиво за това което сториха“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Разчетите на Асен Василев, представени вчера показват, че дефицитът, който страната ще натрупа заради повечето харчове ще е около 6 млрд. лв., или над 4% от БВП. Според ГЕРБ дупката в бюджета ще е по-дълбока.

„Това не е истинската цифра, защото в края на миналата година бяха изписани и преведени 2,9 млрд. лв. по набирателна сметка, където разходите ще се извършват през 2022 г. и на начислена основа този дефицит от 4,1% ще стигне около 6%“, твърди Ананиев.

За ГЕРБ не е ясно също защо не са предвидени пари по договора за закупуването на самолетите F-16, а в същото време има средства за ремонт на МиГ-овете.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!