Бюджетът на държавата за тази година е готов. По изключение заради изборите, финансовият закон ще влезе в сила от април. 

Финансовият министър Асен Василев представи параметрите, които касаят пряко доходите ни.

Предвижда се увеличение на минималната заплата и майчинските за втората година, но и по-високи осигуровки на хората с доходи над 3000 лева.  

В проектобюджета се залагат над 63 милиарда лева разходи и около 57 милиарда лева приходи. Бюджетния дефицит ще е 4,1%.

Предвиден е нов дълг до 7,3 милиарда лева, като част от парите ще отидат за погасяване на стари плащания.

В проекта са заложени 112 милиона лева за семейни помощи и обезщетения, над 850 милиона за добавките към пенсиите до средата на годината, 85 милиона за безплатни детски градини и още 70 милиона за строеж на нови градини и ясли.

Минималната заплата ще стане 710 лева от сегашните 650.

Максималният осигурителен доход ще се вдигне на 3400 лева, което означава че ще се увеличат удръжките на хората с високи заплати.

Любина Йончева е решила да гледа своето дете първите 3 години. Увеличението на майчинските през втората година на 710 лева определено ще изиграе роля.

„Малко по-добре е но със сигурност не е достатъчна сума, защото и цените растат нагоре“, казва тя.

За синдикатите по-високото майчинство дори е недостатъчно. Работодателите обаче са на друго мнение.

„Насърчаване на получаването на едни готови пари, седейки вкъщи, дали като безработен, дали като майка, вместо да се насърчи реализацията.... Тези 710 лева забележете - те са необлагаеми, това би се приравнило на 910 лева брутна заплата“, посочва Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Те са с още по-високи разходи и всъщност ние като държава казваме на майките с малки деца – „Ние ви оставяме в дълбока бедност. Не ви стимулирате да раждате“. Все пак трябва да отбележим, че това е увеличение, което не беше очаквано в началото на миналата година“, посочва Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Финансовият министър отчете, че с новия бюджет се поставя и началото на нова политика.

„Политика която държавата не раздава на калпак и не разнася чували, а инвестира в проекти с възвращаемост, в хората на България и в така необходимата ни инфраструктура“, каза министърът на финансите.

Според Василев вдигането на максималният осигурителен доход, срещу което се противопоставят основно компаниите от IT сектора е било обсъдено с тях. От бранша обаче се оказаха напълно изненадани.

„Компаниите, които произвеждат продукти нямат нищо против, а компаниите които работят „на ишлеме“ имат нещо против, но истината е че България няма как да стане богата държава, ако се занимаваме с аутсорсинг и продаваме ниски заплати“, каза Василев.

„С нито една от асоциациите, които представляват компании със служители над максималния осигурителен доход не е говорено“, посочват от Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии.

Сметките показват, че с по-високата осигуровка, хората с доход 3 400 лева например ще дават на държавата 50 лева повече. Вноската за осигуровки на работодателя ще се увеличи със 75 лева. Отсега е ясно че бюджета за 2022 ще бъде прекроен в средата на годината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!