Бюджетът е тема и в Народното събрание. Депутатите гласуваха сегашният бюджет да действа до края на март. Управляващи и опозиция пък отново се скараха.

Удължаването на действието на бюджета започна с остри критики от опозицията.

„Това е безпрецедентен случай в бюджетна практика. С нетърпение очакваме светлото бъдеще, което ще ни се представи през юни с актуализацията на бюджета, който още не сме приели и е нероден Петко“, заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

„С този бюджет, който е нашият от миналата година, не решавате основни проблеми в сектор здравеопазване и искате да ви ръкопляскаме за нещо, което сме направили ние миналата година, а сега то вече не работи”, добави Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

Критики се чуха и от „Възраждане“.

„Точната дума е цинизъм. Два месеца пропиляхте да решите как да влиза опозицията в лицето на „Възраждане“ в парламента“, заяви Цончо Ганев.

Управляващите обаче защитиха удължаването на действащия бюджет до 31 март.

„Недоверието на обществото в партиите на статуквото доведе до провеждане на избори три пъти миналата година, удължаването на бюджета от миналата година се налага, защото се очакваше редовно правителство, което да ги подготви“, отговори Венеция Ангова от „Продължаваме промяната“.

„Разбирам, че трябва нещо да правите опозицията, особено когато не знаете какво да правите в опозиция, но не е хубаво да се упражнявате по неща, които се случиха само преди три месеца“, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Постигнат беше консенсус да се промени първоначалния проект и парите на личните асистенти да бъдат увеличени със задна дата от 1 януари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!