Част от идеите в новия здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев, които ще бъдат представени днес, вече се появиха в публичното пространство.

Една от тях е НЗОК да се конкурира с частни здравни фондове за здравната вноска на осигурените лица. Тя ще остане в размер на 8% от дохода на съответното лице.

Снимка: btvnovinite.bg

При частния фонд обаче ще има и потребителска такса, чийто размер все още е неясен.

Предвижда се и важен критерий, при който, за да получи лиценз, частният здравен фонд ще трябва да набере над 1 млн. осигурени лица.

Снимка: btvnovinite.bg

„Според мен няма да плащаме повече. Възможността ни като граждани да избираме къде да внасяме парите си, е в наш интерес, защото, ако не ни харесват условията на един фонд, можем да изберем другия. Това е предимство”, коментира в „Тази сутрин” Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването.

Според здравния икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Аркади Шарков, идеята на новия модел е да се създаде конкурентна среда. По думите му конкуренцията сваля цените и повишава качеството, остава обаче въпросът как ще бъде постигната тази конкуренция.

„Според доклада на ЕК за България, българинът доплаща най-много от европейците от джоба си за здравеопазване – за лекарства, но не само. Този модел, който ни се предлага, е за богати нации. Българският народ не е от тези”, коментира д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.

Вижте целия разговор във видеото!