Да бъде премахнат монополът на Здравната каса. Това е записано в проект за новия здравен модел у нас, с който bTV разполага.

Реформата предвижда Здравната каса да се конкурира с частни здравни фондове за здравната ни вноска. Идеята е пациентите сами да могат да избират къде да се осигуряват. Вноската ще остане в размер на 8% от доходите. При частния фонд обаче ще има и потребителска такса, чийто размер все още не е ясен.

Снимка: btvnovinite.bg

Предвижда се и един важен критерий. За да получи лиценз, частният здравен фонд трябва да набере над 1 милион осигурени лица.

Промените ще бъдат представени от здравния министър Кирил Ананиев на 15 юли. 

„Имам своята визия накъде ще вървим и съм убеден, че ще вървим по този, който ще предложа!”, заяви министър Ананиев.

Частните застрахователи и експертите в областта обаче не крият своите притеснения дали реформата ще е успешна.

Част от пациентските организации вече са запознати с модела. Според д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата на пациентите конкуренцията за здравни осигуровки би била само в полза на пациента. 

„Всеки ще може да избира! Ако не ви харесва тоя фонд, идете следващата година в другия. Така принуждаваме фондовете да работят така, че да ги изберем!”, убеден е Кацаров.

Новият модел е добър на хартия, казват от Асоциацията на българските застрахователи. И настояват да бъдат изпълнени конкретните им искания.

„Дефиниране на ясен основен пакет, който да покрива базовите нужди на всеки български гражданин. Второ – участие на частните застрахователи в пряка конкуренция с НЗОК в предлагането на този основен пакет!”, са сред задължителните елементи според Кирил Бошовж от УС на Асоциацията на българските застрахователи. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според бившият здравен министър д-р Мими Виткова, която днес ръководи частен здравен фонд, моделът е неприложим. Тя отбелязва, че  е невъзможно един частен фонд да набере 1 милион лица, за да излезе на пазара, предвид че осигуряващите се здравно у нас са 1 600 000.

А икономисти, участвали в проекта, споделят, че има още много неизяснени въпроси.

„Въпросът тук е по какъв начин ще бъде формирана тази регулация? До каква степен ще бъде тази демонополизация и как функциите на НЗОК като обществен осигурител с функциите на частен застраховател?”, разказва икономистът Аркади Шарков от ЕКИП.

От Здравната каса ще коментират, когато документът излезе официално.