Предлага се нов модел на здравно осигуряване, който да сложи край на монопола на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той ще бъде представен официално от здравния министър Кирил Ананиев на 15 юли.

Реформата предвижда Здравната каса да се конкурира с частни здравни фондове за здравната вноска. Засега тя ще остане в размер на 8% от дохода.

При частния фонд обаче ще има и потребителска такса, чийто размер все още не е ясен.

Предвижда се и важен критерий – за да получи лиценз, частният здравен фонд трябва да набере над 1 милион осигурени лица.

Част от пациентските организации вече са запознати с модела.

Според д-р Стойчо Кацаров конкуренцията за здравни осигуровки би била само в полза на пациента.
Новият модел е добър на хартия, казват от Асоциацията на българските застрахователи.

И настояват да бъдат изпълнени конкретните им искания: Дефиниране на ясен основен пакет, който да покрива базовите нужди на всеки български гражданин. Второ – участие на частните застрахователи в пряка конкуренция с НЗОК в предлагането на този основен пакет.

Според бившият здравен министър д-р Мими Виткова, която днес ръководи частен здравен фонд, моделът е неприложим. Причината – невъзможно е един частен фонд да набере 1 милион лица, за да излезе на пазара.

„Работещите, които плащат здравни вноски, са около 1,6 млн. души. Как ще се наберат 1 милион, за да стартира тази система”, пита Виткова.

А икономисти, участвали в изготвянето на проекта, споделят, че има още много неизяснени въпроси.

От НЗОК ще коментират, когато документът излезе официално. Предстои реформата да се  дискутира от всички заинтересовани страни.