"Вотът на недоверие трябваше да е за цялостната политика на кабинета, въпреки това ние решихме да акцентираме върху най-големия му провал, а именно върху финансовата политика. Истинските нужди на обществото са неглижирани както и необходимостта държавата да остане финансово стабилна. Затова ние считаме, че политиката на правителството в сферата на публичните финанси представлява заплаха за финансовата сигурност, а оттам и за националната сигурност". 

Това заяви бившият финансов министър и депутат от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание. Той изчете внесения проект на решение на ГЕРБ-СДС за гласуване на вота на недоверие срещу правителството.  

Заседанието на парламента е извънредно, а вотът на недоверие срещу правителството на Кирил Петков е с мотив - провал във финансово икономическата политика.

Ананиев подчерта, че неадекватната финансово-икономическа политика не е случайна или абстрактна, както и не работи сама за себе си. "Тази политика е отражение върху състоянието и развитието на всички сфери в публичния сектор, публичните финанси и цялостното социално-икономическо развитие на държавата", добави той.

Ананиев обясни, че макроикономическото планиране е задължително и е от съществено значение за качеството на бюджетния процес и финансовия мониторинг от октомври, когато е стартирала бюджетната процедура за 2022 г.

Бившият финансов министър отчете, че има надценен икономически растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит, огромен и заробващ бъдещите поколения държавен дълг, нереалистично понижаване на безработицата и още други неточни оценки на компонентите на макроикономическото планиране.

България е сред 15-те процента най-бързо обедняващи държави от инфлацията 

Ананиев подчерта, че България заема 28-мо място в световен мащаб по най-висока инфлация от 185 държави и четвърто място в Европейския съюз. В света попадаме сред 15-те процента най-бързо обедняващи държави от инфлацията. 

Инфлацията към месец май тази година спрямо същия месец предходната година е нараснала с 15.6%, което е рекордно от 1997 г., когато България фалира. До края на 2022 г. инфлацията на годишна основа ще надхвърли 13%. България е на второ място в Европейския съюз по годишен ръст на цените, като най-засегнати са пенсионерите и нискодоходните групи. Дефицитът към края на годината ще надхвърли 7 на 100 от БВП. Дерогацията на фискалните правила от Европейската комисия трябва да бъде временно явление, докато повечето от допълнителните разходи, предвидени в актуализацията, имат постоянен характер, което обрича следващите правителства да извършат тежки рестриктивни мерки в разходната част или да вдигнат данъците в приходната част, отчете Ананиев.