Белодробно болни пациенти поискаха оставката на здравния министър. Те започват безсрочен протест пред министерството с искане държавата да се погрижи за хората, които се нуждаят от спешна белодробна трансплантация. 

В началото на юли тази година председателят на сдружение Асоциация "Пулмонална Хипертония" Тодор Мангъров постави ултиматум на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да подаде оставка, ако не бъде изготвена Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите.

Мотивите на Асоциацията са, че вече втора година липсата на белодробни трансплантации убива българи. По данни на асоциацията четирима пациенти са емигрирали, като трима от тях са успешно трансплантирани.

Снимка: btvnovinite.bg

„За последните 2 години и 5 месеца е извършена само една белодробна трансплантация на млада българка от Варна, но това е случайност и чудо. Ние сме в положението от 2017 г. и никой, нуждаещите се от трансплантация няма шанс да бъде обгрижен в чужбина”, заяви Тодор Мангъров, председател на Асоциация „Пулмонална хипертония”.

 „В момента белодробна трансплантация в България не може да се направи и ние искаме здравният министър да намери бързо решение на този неприятен казус, заради който умират българи”, допълни той.

Български медици ще бъдат обучени да извършват белодробни трансплантации през 2020 г., а първата такава операция у нас ще бъде възможна едва през 2021 г., което ще коства живота на пациенти, отбеляза Мангъров.

Протестиращите са категорични, че ако министър Кирил Ананиев не слезе при тях и не им представи конкретни мерки, те искат неговата оставка, защото нееднократно са им обещавали да вземат мерки по казуса, но това не е било направено.