Битката с инфлацията и опитите да се намалят цените на основни хранителни продукти навлязоха в нова фаза. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) изненадващо спря най-новата мярка за оптимални цени на храните на Министерството на икономиката – „Достъпно за вас“.

Тя трябваше да стартира от 1 ноември и за целта икономическото министерство започна преговори с хипермаркетите.  

„Включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки е свързано с предлагане на храни на занижена цена, което ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци“, пише в мотивите на КЗК.

Целият механизъм се основава на изцяло пазарни принципи, контрира министърът на икономиката Богдан Богданов. Той определи становището на КЗК като „икономически разсъждения“.

„В становището на КЗК, ние нямаме реални основания по закон, къде и какво точно се нарушава“, коментира още Богданов.

От антимонополния регулатор изтъкват още: „Инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, заложен в Конституцията на Република България“.

„Ние не ограничаваме цена, не ограничаваме надценка, не фиксираме един или друг продукт. Вариант Б е контрол на цените със закон, в който се залагат надценки по веригата на доставки. Включително надценка за производител, надценка за дистрибутор и надценка за верига“, контрира Богданов. 

Разговорите и с веригите магазини и с КЗК продължават. Ако не дадат резултат от икономическото министерство ще предложат таван на цените, предупредиха от Министерството на икономиката.