Войната с каналджиите и трафика на хора през България стигна и до пленарната зала. Правната комисия ще обсъжда по-строги наказания за тях. До 20 години затвор, до 100 000 лв. глоба и отнемане на цялото имущество, предлагат от БСП. Въпреки това и днес предложението не успя да влезе в комисията по правни въпроси.

С декларация от трибуната БСП поискаха спешни мерки срещу каналджиите и трафикантите.

„Последните дни живеем като в гангстерски филм - гонки, стрелби, убити. Искаме парламентът да поеме своята отговорност за решаването на този проблем, а тя е да да промени НК и да завиши наказанията“, заяви Корнелия Нинова, лидер на БСП.

Последваха реакции, макар и в различни посоки.

„Трябва да се завиши прилагането на закона първо. Когато той започне да се прилага в цялата  строгост и в неговата скорост, след това да се види има ли нужда от допълнителна санкция. Закони имаме страшно много, само че те не се прилагат. Това е големият проблем“, каза Асен Василев, депутат от ПП.

„Не зная доколко г-жа Нинова е успяла да схване това, което трябва да бъде сторено. Само санкциите не са достатъчни“, смята Румен Йовчева, от „Български възход“.

„Демократична България“ и „Възраждане“ обявиха, че според тях проблемът е другаде.

„Има логика в това да се завишат наказанията, но проблемът тук е не е в наказанията, а че не се разкриват мрежите навреме. Границата е пробита - това е големият проблем. Това т.нар. преградно съоръжение бяха едни пари на вятъра“, смята Атанас Атанасов, от ДБ.

„Решението е българската войска да бъде разположена по българската граница, да има плътен човешки комнтрол, 24-часов и това, което се случва, ще спре“, каза Костадин Костадинов от „Възраждане“.

Идеята на БСП срещна подкрепата на ГЕРБ, които обявиха, че по някои теми е необходимо взаимодействие.

„Очевидно това е проблем и той придобива голямо обществено значение. Затова Народното събрание трябва да го разгледа приоритетно“, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

ДПС запазиха мълчание. Въпреки желанието на партиите, законопроектът остана за другата седмица, защото се чакат още предложения по текстовете. Очаква се тогава той да влезе в правна комисия, както и в пленарна зала.

Ще трябват поне още две седмици, преди той да бъде приет. Ако бъдат приети накзанията, каналджийството ще стане едно от най-тежките престъпления у нас, съизмеримо с убийство.