Има 5 обвиняеми лица, за 4 от тях ще поискаме „задържане под стража“ от Софийски градски съд. Те са обвинени за каналджийство и трафик на хора. Имат и второ обвинение за подпомагане на терористични действия.

Това обявиха на брифинг от Софийска градска прокуратура, след като по-рано днес стана ясно, че са задържани заподозрени, свързани с терористите, извършили атентата в Истанбул.

Снимка: БГНЕС

Петият обвиняем жена с тежки здравословни проблеми и по отношение на нея е предявена по-лека мярка за неотклонение. Всички са чужди граждани, като едно от лицата е с двойно гражданство, включващо българско.

Четиримата мъже са един сириец и трима молдовски граждани. Амран Абдулрами е сирийски гражданин, роден на 1 май 1991 г. в Сирия. Той съобщи пред съда, че е неграмотен, женен е и не е осъждан.

Иван Калак е молдовски гражданин, роден на 22 август 1978 г., вдовец с две деца, има средно образование и не е осъждан. Леонид Аксакал е вторият молдовски гражданин. Той е роден на 14 август 1979 г. в Молдова, разведен е и има средно образование.

Снимка: БГНЕС

Петър Топал е обвиняемият с двойно гражданство – молдовско и българско, но не владее български език. Той е роден на 13 юли 1986 г. в Молдова, не е женен и не и осъждан.

Има обявено лице от турската прокуратура, което е с международна заповед на арест и все още се издирва.

"В Софийска градска прокуратура има образувано досъдебно производство. От вторник комуникираме и обменяме информация с турската прокуратура. Използва се целия технически потенциал на следствието на СГС. Възложили сме отделни действия на българското разузнаване, които са извършени в подходящ момент и по подходящ начин.

Снимка: БГНЕС

Бяха извършени конкретни действия на терен с участието на Специализирания отряд за борба с тероризма", посочи прокурор Ангел Кънев, който представи данните на прокуратурата.

Ангел Кънев представи информацията на прокуратурата. Снимка: БГНЕС

Предстоят още действия по разследването, а молби за правна помощ са изпратени до други държави. Според експерта навлизането в подробности ще застраши както нашата национална сигурност, така и сигурността на други държави. 

При експлозията на пешеходния булевард „Истиклял” в Истанбул на 13 ноември загинаха шестима души, а над 80 бяха ранени.