"Днес изпратих проект за Закон за промени в Накзателния кодекс, който касае трафика на нелегални мигранти. В него се предлагат завишаване на наказанията, големи глоби, конфискация на имуществото", заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Целта му е да се подпомогне МВР в борбата му срещу незаконните мигранти, защото в този трафик се включиха лица от всякакви националности. Статистиката сочи, че това е заради ниската наказуемост на подобни престъпления у нас", добави той.

По думите му, ако това не се направи, все повече лица от криминалния контингент ще се занимават с това в България.

„Апелирам и към прокуратурата и съдебната власт - начинът, по който се подхожда към този род деяния, не съответства на обществената им опасност“, каза Иван Демерджиев.

"Лицата, които ние спираме и задържаме, след ден-два или три отново се озовават на пътищата. Не мога да приема, че човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицаи, да получи условна присъда. МВР не може да бъде оставено само. Оставката на главния секретар на МВР е придвижена към президента, ще взема решение за нея", допълни вътрешният министър.

Демерджиев заяви, че за да влезем в Шенген, не трябва да допускаме т.нар. „вторична миграция“ – т.е. хората, проникнали на наша територия, не могат да продължават пътя си към други държави членки.