Спор между Централната избирателна комисия и Министерството на вътрешните работи относно транспортирането на машините.

Говорителят на ЦИК Росица Матева днес обяви в ефира на bTV, че машините са тръгнали към страната без тяхно разрешение. От МВР обясниха, че в четвъртък са получили две писма с указания и затова извозването на машините е започнало според графика.

Вчера след решението на ЦИК да се гласува само с хартиена бюлетина, МВР и Жандармерията са получили нови разпореждания - транспортирането на машините да бъде преустановено. 

Снимка: Габриела Наплатанова

От МВР подчертават, че техният ангажимент при транспорта на изборните материали, в това число и машини, е свързан само и единствено със съпровождане на камионите.

Днес машините от страната се върнаха в склада в София.

В Бургас близо 600 машини с два камиона пристигнаха около 21 часа вчера. Устройствата останаха пломбирани без да бъдат разтоварвани и под полицейска охрана и видеонаблюдение през цялата нощ. Организацията по подготовката е продължила с месеци. Малко след 8 часа сутринта отговорниците за логистиката разбраха със SMS, че машини няма да се разпределят. 

„В първия момент помислих, че може да е фалшива новина - пращане на SMS и просто да се провали избора. Затова стоим в момента и чакаме нашите отговорници да ни кажат какво става“, обясни Мартин Станчев, отговорник за логистиката на машините в Бургас. В 9 часа камионите с машините потеглиха обратно към София.

106-те машини, които бяха предвидени за гласуването в Кърджали, също тази сутрин тръгнаха за София. А от Общинската избирателна комисия съобщиха, че късно вечерта са получили и указания от ЦИК.

В Ямбол сто машини за гласуване са върнати още снощи, казаха за bTV от ОИК. В Сливен обратният път на машините към столицата е започнал сутринта.

По секциите имат готовност за гласуване изцяло с хартиена бюлетина. 

В София

Част от опасенията, които председателите на изборните секции изразиха, че изцяло хартиеният вот ще удължи както работата им преди предаването на протоколите, така и самото броене.

Извън това, предаването на изборните книжа на всички 1640 комисии в София вече приключи и сигнали за проблеми няма.

А след края на изборния ден утре през „Арена София“ ще преминат около 6000 души - всички ангажирани с отчитането на резултата от местния вот в столицата.

Плевен

154 машини от Плевен бяха върнати в София, а по-късно през деня бяха предадени изборните книжа в секциите. 52 хил. души са гласували на последните местни избори през 2019 г. там. Над 6 хил. са били невалидните бюлетини тогава.

Русе

Организацията за местния вот преминава нормално в Русе. Изборните книжа са раздадени, а изборните помещения – запечатани.

„Машините бяха в Русе. Към 13 часа отпътуваха към София, но къде са в момента - не знам“, каза Милена Хинкова, председател на ОИК-Русе.

Кърджали

На центъра в село Глухар хората ни посрещат с усмивка и ни канят в, както те го наричат, местния парламент. По време на разговорите разискват и проблемите. Пътищата не са асфалтирани от времето на Тодор Живков, казват мъжете.

По списък живеещите в Глухар са над 500. Така утре трябваше да се гласува и на хартия, и на машина. Първите указания на ЦИК след решението, взето вчера, са получени от Общинската избирателна комисия в Кърджали още вчера вечерта.

Хората в Глухар не се вълнуват особено от промяната да няма машини, защото така или иначе предпочитат бюлетините, казват самите те.