„Не е сниман този хеш код, извършени са други действия“, заяви заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева в предаването "Тази събота" във връзка с появилата се информация в петък, че на 25 октомври зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал кодовете на машините, записал ги на телефона си и на флашка.

„В МЕУ, в защитена среда, се проведе доверено изграждане на изходния код. Тогава беше създаден и хеш кодът, който беше публикуван на Фейсбук страницата на МЕУ. Този код е публичен. В понеделник, отново в защитена среда, беше предоставен достъп до изходния код на всички регистрирани участници. След това, в нарушение на всички правила, зам.-министърът е извършил действия, които дават основание да не сме сигурни какъв софтуер е инсталиран на машините“, уточни Матева.

Росица Матева посочи обаче, че не може да оповести конкретните действия на Стойнов. „Информацията, която получихме от ДАНС е доста притеснителна и даде основание на ЦИК да вземе решението да се гласува само с хартиени бюлетини“, категорична бе тя.

„ЦИК е приела решение, което са длъжни да изпълнят всички общински избирателни комисии и в страната няма да се гласува с машини. Не разбирам защо ОИК-София е приела такова решение. То ще бъде разгледано на заседание на ЦИК. Не би трябвало да има как да се гласува с машини, защото ЦИК не е дала разрешение машините да напускат склада. Как са го напуснали и каква е причината да тръгнат по страната, трябва да отговори вътрешният министър“, посочи Матева.

Тя подчерта, че винаги ЦИК давала разрешение машините да напуснат склада. По думите й, след като разбрали, че машините са напуснали склада, в който се съхраняват, незабавно дали указания да се върнат и да бъде запечатан.

„Всички машини трябва да бъдат върнати в склада“, уточни Матева.

Тя посочи, че от репортаж на bTV разбрала, че решението на ЦИК- да бъдат върнати машините в София, не се изпълнява. По думите й ще информира председателката на ЦИК Камелия Нейкова и тя ще се свърже с вътрешния министър и с главния секретар на МВР, за да разберат защо не се изпълнява решението на ЦИК.

Матева подчерта, че до решението за отмяната на машинното гласуване се е стигнало, след като до ЦИК е достигнал доклад на ДАНС. „Министърът на електронното управление заяви, че зам.-министърът е потвърдил пред него информация, която се съдържаше в доклада на ДАНС. От МЕУ получихме писмо, че машините не са удостоверени, а това е условие да има машинно гласуване“, посочи тя.

Тя коментира и появилата се информация, че ОИК-София се противопоставила на ЦИК и е взела решение да има машини в столицата. Матева обяви решението на общинската комисия за незаконосъобразно.

„Решението на ОИК е, че ще раздаде на СИК всички изборни книжа, които не са изменени или отменени“, каза председателката на ОИК-София Полина Витанова пред bTV.

ОИК-София не е вземала решение, че ще се осъществява машинно гласуване, тъй като комисията не предава на СИК машини за гласуване. Те се предават от фирмата, която ги поддържа „Сиела Норма“. В София ще има машинно гласуване, ако фирмата предаде на СИК машините за гласуване“, каза Витанова.

Матева коментира, че решението на ОИК-София не е да има машинно гласуване.

„София не може да бъде извадена от цялата страна. ЦИК не може да преосмисли решението през днешния ден“, категорична бе Матева.

Какво коментираха експертът по комуникации доц. Георги Лозанов и климатологът проф. Георги Рачев по темата с машинното гласуване гледайте във видеото: