„В Изборния кодекс сроковете са кратки. Днес беше заявено, че във Върховния административен съд няма дежурни съдии. Може и да има промяна до балотажа. Върховният административен съд ще се произнесе в понеделник или вторник“.

Това коментира в студиото на bTV Новините преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

Могат ли да се оспорят резултатите от изборите?

„Има хипотеза, но не това основание, че няма машини. Те са един от способите да се гласува. Това, че няма машини, не означава, че се възпрепятства избирателното право – гражданите ще могат да гласуват с бюлетини. Ако има нарушения в изборния ден или отчитането на гласовете – това е различно правно основание“, посочи доц. Киселова.

Според нея докладът на ДАНС не е секретен, за да имат до него достъп и членовете на Централната избирателна комисия, които нямат достъп до класифицирана информация.

„ДАНС може да каже дали може да се публикува. Те са го създали, а тези, на които е изпратен, са потребители. Не мисля, че е добре потребителят да го публикува. В ДАНС са данните, които са мотивирали докладът да бъде написан и са мотивирали ЦИК да вземе такова решение преди 24 часа“, уточни тя.