Постъпили са 8 жалби във Върховния административен съд срещу решението на ЦИК за отмяната на машинното гласуване, обясни по време на извънреден брифинг председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

„Нашите мотиви са да не се допусне компрометиране на гласуването, но най-вече да има доверие в изборния процес. ЦИК не е дала разрешение устройствата за гласуване да напуснат склада, в който се съхраняват. В началото на вчерашния ден от органите на МВР беше поискано разрешение машините да напуснат склада в 13 часа, но такова решение не е дадено. Органите на МВР са върнали машините в складовете“, посочи тя.

„Качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон е недопустимо дори и с цел някой „да си го гледа и да си поиграе с него“. Ако някой си позволява, да си „играе“ с инструмент, свързан с изборния процес, това не само е недопустимо, но и незаконно“, категорична бе Нейкова, визирайки зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов. Той беше на разпит в ДАНС заради скандала с кода на машините за вота.

Докладът на ДАНС във връзка с машинното гласуване да бъде публикуван, призоваха с публикации във Фейсбук от политическа партия ГЕРБ и съпредседателя на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов.

„ЦИК отхвърля твърденията, че е нарушила закона. Подобни изявления са вмешателство в работата на независим държавен орган. Всички избиратели, които желаят да гласуват, да идат, да дадат своя глас. Обезпечен е достатъчен брой хартиени бюлетини. Аз като избирател също искам да гласувам с машина и съм гласувала по този начин. Сега ще гласувам с хартия, не защото изпълнявам поръчка“, добави председателят на ЦИК.