Заседание на Централната избирателна комисия ден преди местните избори. В началото му бе предложено решението от снощното заседание на ЦИК, с което се отмени машинното гласуване, да бъде отменено.

Предложението точката да бъде вкарана в дневния ред на заседанието не бе прието. По този начин ЦИК няма да преразгледа решението си и на местните избори ще се гласува само с хартиени бюлетини.

Час преди заседанието на Централната избирателна комисия министър-председателят Николай Денков призова решението да бъде преразгледано. Според него докладът на ДАНС относно машините за гласуване е съдържал "манипулативни данни", а членовете на "ЦИК са заблудили обществото".

Всички решения на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд. Такава жалба е постъпила във ВАС, но съдът ще се произнесе най-рано в понеделник.

„Всичко се прави в последния момент, за да няма време за реакция. Върховният административен съд ще може да се произнесе в понеделник – след изборите. Имате основания да преразгледате решението си и да позволите машинното гласуване. МВР е готово да достави машините“, каза Николай Денков, обръщайки се ЦИК.

Сагата около организацията на изборите в неделя започна в петък по обяд след среща на председателите на част от парламентарните групи в Народното събрание. Пред тях председателят на парламента е представил доклад на ДАНС относно машините за гласуване, според който съществува риск за манипулация.

Последва и реакция на Централната избирателна комисия. На местните избори на 29 октомври и на евентуалните балотажи ще се гласува само с хартиени бюлетини, реши вчера ЦИК. Текстът бе приет с 12 гласа "за" и 2 гласа "против".

Заплахи срещу членове на ЦИК

А членове на ЦИК съобщиха, че са получавали заплахи по мобилните си телефони. Основният въпрос е бил – „На кого служите“, стана ясно по време на заседанието на ЦИК.

Заплахите се изпращат по приложението "Вайбър" и през социалните мрежи, съобщи Георги Баханов, член на ЦИК.

Севинч Солакова, коментира, че решенията на ЦИК могат да бъдат обжалвани, и това за машинното гласуване вече е обжалвано пред съда. “Винаги гласувам на база на факти и обстоятелства. Държавата за мен означава много”, каза тя.

Ерхан Чаушев също каза, че получава заплахи. “ЦИК трябва да сезира компетентните органи. Това е открит натиск”, категоричен бе той.