Заради отмяната на извънредната епидемична обстановка у нас предложиха законодателни промени, чрез които да се налагат мерки по области и след 1 април.

Според юристи с  отпадането на епидемична обстановка, ще отпаднат и в момента действащите противоепидемични мерки. Има механизми, по които част от тях могат да бъдат продължени, но дали това ще се случи - все още няма яснота.

В същото време лични лекари за обезпокоени, че е възможно от 1 април заедно с епидемичната обстановка да отпадне и възможността да издават електронни направления за PCR тестове.

Въпреки намаляващия брой заразени, болни от COVID-19 в практиката на д-р Мирослав Спасов още има. Затова се тревожи, че диагностиката на коронавируса се връща в изходна позиция - направленията да се издават не от тях, а от лекари специалисти.

„Най-голямото притеснение за нас лекарите е, че симптомни пациенти спокойно ще се омешат с останалите в чакалните. Най-вероятно ще се стигне до ситуация да уговаряме пациентите сами да могат да се тестват“, казва Спасов.

В лабораториите съществена част от направените тестове са по Здравна каса.

„По време на вълните над 50 и по-скоро към 70% бяха с направления. Изключвам хората, които правят тест заради пътувания“, казва собственикът на верига лаборатории д-р Недялко Калъчев.

От здравното министерство заявиха, че обсъжданите в момента законодателни промени предвиждат възможността личните лекари да продължат да издават направления.

PCR тестовете да се използват като диагностичен метод, за да не се налага потенциален вирусоносител да се разкарва между двама специалисти“, казва д-р Александър Симидчиев.

След 1 април автоматично ще отпаднат сега действащите мерки, казва адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Според нея има механизъм, чрез който част от тях да продължат.

„В момента заповедите намират правно основание в извънредната епидемична обстановка. Когато тя отпадне, министърът следва да съобрази новите правни основания. Според мен, например, мярка за носене на маски може да бъде наложена“, казва Шаркова.

Предложени са обаче законодателни промени.

„Може да се правят мерки в индивидуален и публичен план  - носене на маски и дистанция. Много ми се ще да не се качват случаите, защото иначе трбява да мислим за някакво обшонационално налагане на мерки“, казва Симидчиев.

Обсъждането на измененията започва този вторник.

  • COVID у нас: 26% са положителните проби за последното денонощие 
  • 1024 нови случая на COVID-19 у нас
  • МЗ обсъжда съкращаване на COVID карантината в България
  • Заболеваемостта от COVID-19: Още две области се връщат в жълтата зона
  • 1274 нови случая на COVID-19 у нас
  • Няма области с рекордна дневна заболеваемост за последните 14 дни
  • 1429 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Общата заболеваемост от COVID-19 у нас продължава да спада
  • Над 2300 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: Над 400 новозаразени за последното денонощие