Цялата държава е мобилизирана, за да завърши този проект с газовата връзка с Гърция. Това е абсолютен приоритет както за служебното правителство, така и за кризисния щаб, каза вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев след проверката по ключови обекти от интерконектора Гърция - България. 

Той подчерта, че в интерконектора не е открит газ, а продължаващи строителни дейности. 

Алексиев е категоричен, че се полагат денонощни усилия, за да се приключат всички действия за завършването на обекта. 

“Огледахме всички локации, които са критични и проблемни. Набелязали сме решения. Строителят трябва да подготви график. Искам цяла програма от строителя още днес”, каза той.

“Остава още един сериозен проблем и той е свързан със скадата, която управлява целия интерконектор. Без приключването на тази скада интерконекторът няма как да работи”, обясни енергийният министър. 

По думите ми всичко трябва да приключи до началото на отоплителния сезон.

Трябва да стабилизираме финансово “Булгаргаз”, защото там положението е много тежко, добави той.

Втечненият газ от САЩ не е отказан 

“Не са отказани танкерите с втечнен газ. Поискахме удължаване на офертата за танкерите”, каза Алексиев по повод изказването на бившия премиер Кирил Петков за това, че офертата за 7-те танкера с втечнен газ от САЩ са отказани. 

„Отсрочката е две седмици, тъй като в момента “Булгаргаз” не може да заплати тези количества, не сме ги отказали“, добави той.

Всеки ден ще има проверки

"Не знам кой е казал, че този проект е готов. На мен ми прилича на луксозна сграда с мебели без ток и без хубав достъп", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Документацията ще бъде проверена и от ДНСК. Целим това, за да може когато строежът бъде готов, да може буквално на следващия ден да има газ по тръбите. На първия етап от построяването на интерконектора ще бъде влизането му в експлоатация, а вече във втория етап ще останат вертикална планировка, пътищата и неща, които не са от пряко значение във връзка с експлоатирането на обекта, така че този обект да може да бъде въведен в експлоатация в най-скоро време, добави Шишков. 

Регионалният министър бе категоричен, че проверки ще има всеки ден.