Газовата връзка с Гърция очаква последните си разрешителни до края на август. На извънреден брифинг днес министър-председателят в оставка разказа, че се очаква интерконекторът да получи Акт 16 до края на месец август, веднага след това ще е готов за търговска експлоатация. Точна дата обаче, на която ще започне да тече азерски газ, все още няма.

Правителството прогнозира, че с издаването на последното разрешително се очаква цената на газа да поевтинее. А управляващи и опозиция си размениха и остри критики защо терминалът все още не е готов напълно. 

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че има съществен напредък по влизането в експлоатация на газовата връзка.

„Ползите от интерконектора ще се усетят от всеки български гражданин и това ще се отрази пряко на цената на живота на хората, точно когато идва и зимата, свързана с енергийната криза“, каза Кирил Петков.

Петков за пореден път критикува забавянето на проекта и обвини предишните управляващи.

„През последните 12 години бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект, което е било против националния интерес и изцяло в интерес на „Газпром“. Така наречените евроатлантици реално скрито са работили за интереса на „Газпром“, отбеляза Кирил Петков. 

Опозицията реагира и обвини Петов в лъжа.

„Нали си спомняте датата 8 юли 2022 г. и едни хубави снимки от завъртането на един кран, с който ужким беше дадено началото на междусистемната газова връзка Гърция-България. Е, оказа се че това не е така. Тук искам да отворя една скоба и да отговоря на уважаемия г-н Петков, че той самият няма никакъв принос за този проект“, коментира Теменужка Петкова.

А енергийният министър в оставка посочи, че газ, доставен с танкери, ще има, а от следващия кабинет зависи при какви условия.

„Това, което съвсем целенасочено сме направили, е да подсигурим инфраструктурата от октомври месец. Тоест, при положение, че следващото служебно правителство иска да продължи да работи в значително по-висока степен по-спокойно, може да приеме тази оферта и да реализира слота в Ревитуса“, заяви Александър Николов.

А експерти прогнозират, че има реални шансове да резервираме капацитети, за да доставим цялото количество газ от танкерите.

„Въпреки че повече капацитети вече са резервирани, възможно е да се купят такива капацитети от други търговски участници. В близост до България има 3 действащи терминала, 2 в Турция и 1 в Гърция, строят се допълнителни такива“, обясни Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

И припомнят, че тази година пред страната ни стои въпросът не за по-евтина цена, а как да доставим нужните количества.

Енергийният министър в оставка отрече думите на президента, че настоящото правителство оставя страната в енергийна криза. Каза още, че е готов да влезе в спор с всеки, който смята така и изброи някои от позитивите, които страната ни има в този сектор.