17 депутати са с наложени наказания „порицания“ заради вчерашния скандал в парламента.  Обиди, ритници, счупени очила и одрасквания - това е равносметката от вчерашното пленарно заседание.

Звънецът удари няколко часа предсрочно, след като депутати от "Възраждане" и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) стигнаха до физически сблъсък.

Нецензурни думи, блъсканици в пленарната зала и в кулоарите доведоха до предсрочно прекратяване на работния ден. Вчера председателят на Народното събрание обеща, че ще преграда записите от камерите и ще наложи наказания.

Атмосферата в пленарната зала се върна към нормалното днес и депутатите се заеха с блиц контрол към служебната власт. От „Възраждане“ поискаха да разберат има ли нарушения от кабинета „Петков“ при изразходването на пари за украинските бежанци.

„Над 50% са дублираните регистрации в хотелите - това означава, че по едно и също време един и същи човек е бил в един и същи хотел по едно и също време. Има настанени деца, които не са се родили към момента на настаняван“, каза вицепремиерът Иван Демереджиев.

„Над 740 млн. са откраднати, правителството на Кирил Петков е надминало корупцията на другите“, каза Ангел Георгиев от „Възраждане“.

„Смешно е, когато има блиц на вицепремиер. Той излиза подготвен. Проблемът е, когато едно служебно правителство управлява по-дълго от последния редовен кабинет“, заяви Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

„Аз не правя нищо различно от това да изнасям факти“, обясни Демерджиев.

От „Има такъв народ“ попитаха кой ще понесе отговорност.

„Има ли основания да се търси персонална отговорност от г-жа Калина Константинова за злоупотреба с власт“, попита Драгомир Петров от ИТН.

„Няма как това да има нещо общо с мен. Тази координирана атака срещу мен е абсолютно безпочвена“, каза Калина Константинова.

Атака към служебното правителство дойде от БСП заради предложението парламентът да удължи вече удължения един път бюджет.

„Като направихме разбивка на бюджета, се вижда, че още през март и април сме на минус. И сега искат да оправдаят това беззаконие. Ще сезираме компетентните органи“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Опровергавам това и твърдя, че служебният кабинет във всичките си действия се е ръководил от законите на страната“, каза Лазар Лазаров, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

След въпросите към министрите народните представители продължиха със законодателните си задачи.