Обиди, ритници, счупени очила и одрасквания - това е равносметката от днешното пленарно заседание.

Звънецът удари няколко часа предсрочно, след като депутати от "Възраждане" и "Продължаваме промяната - Демократична България" стигнаха до физически сблъсък.

Точно преди година, на 1-ви юни, от "Възраждане" и ПП стигнаха почти до физически сблъсък, а днес вече и го осъществиха. Поводът не е дебат по същество и закони, а взаимни обвинения за това кой защита не българските, а чуждите интереси.

Нецензурни думи, блъсканици и в пленарната зала, и в кулоарите, които доведоха до предсрочно прекратяване на работния ден. Председателят на Народното събрание обеща, че ще преграда записите от камерите и ще наложи наказания.

Денят в пленарната зала започна позитивно.

"Пожелавам да запазим доброто дете в себе си, което не прави пакости", заяви председателят на парламента Росен Желязков.

Пожеланието не се сбъдна. От "Възраждане" и "Продължаваме промяната-Демократична България" влязоха в остър спор – кой чии интереси защитава.

„Ако сглобите тази абсурдна коалиция на обвиняемите само и само да угодите на началниците, ние от „Възраждане“ още на следващия ден ще призовем всички наши и ваши омерзени избиратели да дойдат пред НС, ако се наложи и вътре“, каза Искра Михайлова от "Възраждане".

„Една крайна популистка проруска партия иска да закара България на нови избори. Те говореха за ваксините, излязоха ваксинирани, Костадинов и Цончо говореха за меки китки, двамата най-много силно ни съмняват в това отношения“, заяви Явор Божанков от ПП-ДБ.

След тези думи напрежението ескалира и прерасна във физически сблъсък.

Цончо Ганев и Явор Божанков първо си размениха реплики, а след това се наплюха.

За да успокои страстите, председателят на НС даде почивка. В кулоарите стана ясна равносметката.

„Те най-вече ритат отдолу в краката, защото не се вижда, а някои души напълно си изпуснаха нервите, дърпаха ме“, каза Манол Пейков от ПП-ДБ.

„Онзи рошавият господин се пресегна към главата ми, взе ми очилата, свали ги от главата ми и ги счупи“, добави Веселин Вешев от "Възраждане".

И скандалът пак започна. От пленарната зала обвиненията се прехвърлиха на поредни брифинги в кулоарите.

„Тази простащина ние повече няма да я търпим. Това същество, което в момента говори – съществото се казва Манол Пейков и другото подобно в момента, в който станат да говорят от трибуната, оттук насетне ние ще ги сваляме веднага“, заяви лидерът на „ВъзражданеКостадин Костадинов.

„Когато "Възраждане" говорят за външна намеса, знаем си ги. Сега говорят за предатели, точно хората, посочени от посланик Митрофанова“, добави Явор Божанков от ПП-ДБ.

„Станахте свидетели на едни от срамните сцени в най-новата история на българския парламент. Плюха се буквално, физически, чупиха си очила, късаха си ризи, застанаха едни срещу други джендъри и фашисти“, каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Заради скандала депутатите оставиха днешната работа за утре.

Темата се прехвърли и в социалните мрежи, където Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС призова "момчета от ПП-ДБ и "Възраждане" не сте у дома, осъзнайте къде се намирате", а лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов определи случилото се като омерзително.