Еколози алармираха, че има реална опасност за река Вит. След серия от репортажи на bTV, институциите спряха изкопните работи в коритото на реката.

Разкопаването на коритото заплашва бреговете и от допълнителна ерозия, която в един момент може да обхване земеделските площи наоколо.

Днес казусът привлече вниманието и на премиера Бойко Борисов. Той лично инспектира трасето, като заплаши, че ще има глоби, ако се докаже вина.

Снимка: btvnovinite.bg

Дали заради министър-председателя, или заради забраната от РИОСВ-Плевен, тежка техника имаше само на трасето от строящата се магистрала, но не и в реката.

Според хидроинженера Филип Пенчев щетите са сериозни.

„Лунен пейзаж. В момента напрактика няма река. Няма вода”, коментира Пенчев и допълни, че не може да става дума за почистване на корито.

Снимка: bTVТой каза още, че опасност от ерозия на брега – също не е изключена. „Ако не се вземат мерки река Вит ще я изгубим в долното течение”, коментира експертът.

След серията репортажи на bTV, от Басейнова дирекция – Дунав и РИОСВ още вчера забраниха работа по коритото.

Снимка: btvnovinite.bg


От Oбластна администрация – Ловеч не застанаха пред камерата ни. В официална позиция обясниха, че работещата фирма има сключен договор за този вид дейност. За нея е пратено и уведомление. 

Институциите все още изясняват има ли нарушения извършени в защитената зона.