След сигнала на bTV РИОСВ-Плевен и Басейнова дирекция "Дунавски район" (БДДР) спряха работата на строителни машини. Според официалното им съобщение - ставало дума за почистване на наноси.

Жители на село Ъглен смятат пък, че може да се стигне и до наводнения, понеже речната тераса е компрометирана, както и коритото, а изкопите са слезли под водния хоризонт.

В пристигнало писмо до БДДР се обяснява и че зоната, в която се извършват почистващи дейности, е защитена.

Снимка: bTV

От Басейнова дирекция "Дунавски район" казаха, че има маловодие и не може да се определи точно коритото на реката, а щетите ще се изяснят след мониторинг и то на екосистемите, заяви инж. Румелия Петрова, директор на дирекция "Планове и разрешителни" в БДДР.

Може да се предполага, че е имало нерегламентирани действия, но понеже не са хванати в момента на проверката, няма как да се наложат наказания, обясниха от Басейнова дирекция.

Снимка: bTV

От Областна администрация-Ловеч са изискани документи на фирмата, която е извършвала дейности в коритото на реката с тежки машини.

Снимка: bTV

Освен това хората призоваха дори и да става дума за почистването на коритото, компетентните органи да проверят къде е стоварен инертният материал, за да се избегнат всички спекулации, че той предстои да бъде вложен в изграждане на обходния път на Габрово. 

Снимка: bTV

„Не може в защитена зона да има изсичане на дървета и да се унищожава поречието на река Вит, това е катастрофа, не се почиства така. Реката през лятото пресъхва след предишната корекция” коментира Валентина Христова, жител на село Торос. 

Според Йоцо Пацов има предпоставки за наводнения, понеже речната тераса е компрометирана, както и коритото, а изкопите са слезли под водния хоризонт.

Готви се и протест заради опасността от екокатастрофа и с искане за спасяване на Вит чрез спиране на всякакви дейности с тежки машини там.

Вижте още във видеото