Река Вит е застрашена от екокатастрофа. За това сигнализираха от риболовния клуб "Балканка".

На любителските кадри се вижда как багери копаят коритото на реката, за да вземат речна баластра.

Снимка: bTV

Според представителя на клуба Димитър Куманов с нея се правят насипи за строежа на магистрала "Хемус". Той обясни пред „Тази сутрин”, че след подадения сигнал, техниката се е изнесла и дори е било издадено разрешително от Басейнова дирекция – Плевен за строителството на моста в тази зона. До тогава този мост не е имал разрешително за ползване, добави Куманов.

"Това означава, че мостът няма как да има разрешение за строеж, тъй като това разрешително на Басейнова дирекция е задължително да го има, за да се издаде разрешението за строеж", каза още той. 

Снимка: bTV

По думите му има много сериозно нарушение, а разрешително за копаене на речна баластра така и не е било предоставено, макар че са направени опити то да бъде изискано от хората с тежките машини.

Куманов заяви и че множество сигнали са започнали да пристигат при тях преди седмица именно за това място. 

Снимка: bTV

„До Басейновата дирекция пуснахме сигнал, а те ни отговориха, че са ходили и са видели на място как се гази в коритото на реката с тежка техника, копали са баластра от реката, но не са хванали извършителя, ние отидохме на другия ден и го заснехме. Всички го хващат нарушителя, освен Басейнова дирекция – Плевен и РИОСВ – Плевен”, коментира още Куманов.

Тежките машини изчезват и в момента, в който bTV отива да заснеме багерите. Официални въпроси по казуса бяха изпратени до АПИ, откъдето заявиха, че до момента сигнали не са получавани. Отправено е питане и към регионалното министерство.

Снимка: bTV

Представителят на риболовен клуб „Балканка” разясни също, че на мястото, където се копае някога е имало и горичка.

Според журналиста и писател Йото Пацов трудно ще се зароди някакъв растителен живот там отново.

Снимка: bTV

Освен това Куманов поясни, че в подадения сигнал е обяснил, че речната баластра не е добър материал за строеж на тялото на пътя, понеже е много разнородна.

Вижте още във видеото.