Добра новина, чакана с надежда от цяла България – намериха жив 12-годишния Александър от Перник. Момчето с аутизъм, което изчезна преди 9 дни по време на разходка с баща си, беше открито в ранния следобед днес. 

Сашко е намерен в 14:27 ч. в труднодостъпната местност "Червена могила" до Радомир, доста далеч от мястото, на което изчезна. 

Неговите спасители – делтапланеристи, го намират изтощен, мръсен, в безпомощно състояние, гладен и дехидратиран. Първото нещо, което е направил, е да поиска вода.

Издирването на 12-годишния Сашко

Сашко е добре, в стабилно състояние. Настанен е в болница „Пирогов“, където лекари с различни специалности се грижат за него, назначени са изследвания. 

bTV разполага с кадри от момента на пристигането на линейката в болницата. На тях се вижда как спешната помощ е ескортирана от няколко полицейски автомобила.

Детето е спокойно. Важен детайл - по думите на здравния министър, който отиде на място, през тези девет дни детето е приемало течности и храна. Това са показали неговите изследвания. Как точно се е случвало това - ще установи разследването.

Видимо има охлузвания по крачетата на Сашко, но неотлъчно до него е баща му.

В 14:27 ч. делтапланеристите откриват 12-годишния Александър след 9 дни търсене и надежди.

„Не можах да повярвам, честно, не можах да повярвам. 5 секунди стоях и го гледах и не можах да повярвам. И в момента, в който видях, че си пое въздух и мръдна, имаше наблизо момче до мен, извиках го, имахме наблизо веднага подготвени аптечки, завихме го, свалихме му мокрите дрехи, възможно да го стоплим най-много, да не е толкова дехидратиран, може би колкото и да звучи иронично - дъждът може да му е помогнал“, каза мъжът, който го намира.

Намират го в планината, в дълбоко дере. По думите им късметът им помогнал.

„Детето е било в безпомощно състояние, борило се е, по външния вид си личи, че се е движило, мръсен, изтощен, гладен, дадохме му вода, сгряхме го“.  

Издирването на 12-годишния Сашко


Казват, че намирането на Сашко няма нищо общо с обявената вчера от баща му парична награда.

„Не мога да го повярвам, респект към детето, но е оцеляло само, ние просто му помогнахме да се прибере, той е боец, да знаете, не правете конспирации, не правете спекулации. Пари никой не иска, ние не сме тук за парите, ние сме тук от първата нощ, не когато дадоха парите, никой не иска пари“, заяви спасителят.

Късно следобед здравният министър посети „Пирогов“. По думите му Сашко е в стабилно състояние, спокоен е. Назначени са редица изследвания. Предстоят разговори с психолог.

Детето е намерило начин да приема течности, краката са били боси. За момента няма притеснения за здравословното му състояние, съобщи здравният министър Асен Меджидиев.

До този момент бащата на Сашко не говори пред медиите в болницата, но във „Фейсбук“ написа:

"Сашко се чувства добре и се гушна в мен, благодаря на всички".

Детето остава в най-голямата спешна болница. За него ще се грижат лекарите, които го наричат откровено герой. 

Според директора на областната дирекция на МВР в Перник няма данни детето да е било държано принудително. Прокуратурата съобщи, че ще разглежда всички версии.

Районът, в който Александър е открит, вече е бил обхождан.

„Става въпрос за дере, урви, много труднодостъпна местност и точно затова там се включени планински спасители, защото хора, които не са подготвени, нямаше как да стигнат до тази местност и да намерят детето“, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Издирването на 12-годишния Сашко


Властите са категорични - операцията е щяла да продължи до откриването на детето.

„Знаехме, че той може да издържи и дни в планината. Версиите бяха много. Нито една не е отхвърлена. Но здравата логиката подсказваше, че е в планината“, обясни старши комисар Павел Млеканов, директор на ОД МВР Перник.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева определи като чудо оцеляването на Александър без храна и вода в продължение на 9 дни.

„Прокуратурата ще проверява версията дали той не е държан принудително от някого и дали не го е пуснал заради обявената от бащата парична награда“, заяви Сийка Милева.

За състоянието на детето ще бъде назначена съдебномедицинска експертиза.