Респект към детето, оцеляло е само. Александър е боец, ние просто му помогнахме. Това казаха пред bTV делтапланеристите, които откриха 12-годишното дете по-рано днес.

Той е бил изтощен, мръсен, в безпомощно състояние и гладен, но първото нещо, което е направил, е да поиска вода.

Намерен е в труднодостъпно дере в местността Червена могила над Радомир. В 14:27 ч. е получена информация, че момчето, което е с аутизъм, е открито в планината от двама членове на клуба по делта и парапланеризъм в Перник.

Единият от тях - Милко, отбеляза, че детето е оцеляло, защото се е борило.

„То е било през цялото време в планината, от южната страна има над 20 дерета, няма конспирации, мястото е дълбоко дере. Набелязахме нови зони, в които може да е детето, направихме си изводи, къде реални, къде не – решихме да ги проверим.

Детето се е борило, било е в безпомощно състояние, движил се е, мръсен, изтощен, гладен, дадохме му вода, допълни спасителят.

„Цялата планина е труднопроходима. Не мога да повярвам, че е оцеляло само“, каза още Милко.

В коментар на обявената от бащата на Александър награда от 100 000 лв, спасителят каза: 

"Пари никой не иска, ние сме тук от първата нощ. То първо поиска вода и ние му дадохме".

Веско се казва човекът, който буквално е видял Александър в планината. Ето какво разказа той:

„Не можах да повярвам, 5 секунди го гледах, в момента в който видях, че помръдна, завихме го, свалихме му мокрите дрехи, за да го стоплим, да не е дехидратиран. Дъждът може да му е помогнал, но това е плод и желание за живот. В едно дере в гората го намерихме. Не мога да кажа как е стигнал дотам".

Той поясни, че вече е минавал близо до това място.

„И днес пак минахме, можеше да го пропуснем. Това, че аз го видях е чист късмет. Всички хвърлиха еднакви усилия, всички се раздадоха. Още не мога да повярвам, все още супер много в мен всичко бушува“, допълни Веско.