Масови проверки за цените в заведенията по морето. Комисията за защита на потребителите с акция след сигналите за шокиращо високи сметки. Сред тях е и случаят на мъж, който плати близо 500 лева за три пържоли в заведение във Варна.
bTV направи собствена проверка за поскъпването в заведенията в курортите на север и на юг.
Резултатът от проверката показва от 10% увеличение до три пъти по-скъпи напитки и храни в сравнение с миналата година. По темата работиха Елеонора Дъбова и Йордан Фотев.
Морската почивка на семейство Христови от Ботевград е едва три дни. Причината - високите цени. Само за плаж дават по 30 лв. на ден – два шезлонга за по 10 лв. и чадър, също за 10 лв.
За да спестят, купуват закуски и вечерят вкъщи.
„Тук цените са двойни. Кафето от автомата е левче, тук е три лева. Закуски сутрин си купуваме, готови има. По-евтино е, разбира се. Вечер има бързи обеди, които правят готови“, казва Румяна Христова.
Според други почиващи обаче цените са поносими.
„Малко по-скъпо е да, но е логично след това, което се случва. Даже чадърите ми се виждат евтини, бяхме и на друго място там беше по-скъпо“, казва Румяна Драганова.
От повечето от крайбрежните заведения в Равда казват, че разчитат на оборот, а не на високи цени.
„Порция цаца 200 грама при нас е 8,90 лв. Правим обедно меню, пилешката супа ни е 6 лева, рибената ни супа е с 8 вида риба, миди и скариди и е около 8,90 лв. За сам човек може би за първо, второ и десерт - към 20 лева за човек“, посочва Силвия Кунчева.
Във Фейсбук обаче потребител публикува видео как събира пари, за да плати сметка от 649 лева, в която 490 лв. струват пържолите. Въпреки опитите ни не успяхме да се свържем с мъжа от видеото.
От ресторанта, в който се развива действието, обясниха, че консумираното месо е едно от най-качествените.
„Не е просто вратна пържола, а е американски уей сей прайм рибай стек, който е с доста голяма мраморност, спрямо вкуса и качеството, който разбира от самото месо. В цял свят се знае, че е един от най-хубавите стекове в света“, казва Левент Фахри, мениджър на верига ресторанти.
В менюто е посочено, че цената от 35 лева е за 100 грама. А компанията е консумирала три стека с общо тегло 1,4 кг.
„Въпросният клиент може да се похвали с това, че е ял едно изключително качествено месо на може би една от най-добрите цени, защото в Европа тази порция може би щеше да му излезе 600-700 евро и нагоре“, каза Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружение на заведенията в България.
Заради този случай обаче и други сигнали на граждани за високи сметки инспекторите на Комисията за защита на потребителите започват проверки. Акцията в цените за ресторантите започва от утре.